Svet

0

BiH preti nestabilnost

Autor: VPS

Izvor: Tanjug

BiH preti nestabilnost

Izvor: Foto: Beta/AP

U intervjuu za "Nezavisne novine" on naglašava da niko u BiH nije spreman da izvuče pouke o bezbednosnim kretanjima, što može izazvati teške posledice.

"Ne mislim da može da bude rata, ali ima različitih zagovaranja mogućih ograničenih dejstava i sukobljavanja unutar BiH. To neka niko ne isključuje, pa i oni koji nas uveravaju da toga ne može biti.Povodi mogu biti banalni i različiti, ali se na one, direktno izazvane teškom ekonomskom situacijom, uvek kaleme i ekstremniji pojedinci", upozorio je on.

Nović je ocenio da je bezbednosna situacija apsolutno narušena, da će takva biti još najmanje godinu dana, pa predviđa ulazak u "potpuno nestabilno vreme". 

Mada ne misli da će iz bezbednosnih razloga biti nemoguće sprovođenje izbora, siguran je da će to biti otežavajući faktor koji će, možda, i kod građana izazivati strepnje i strah, zbog čega izborni rezultati neće biti realni.

Kako je istakao, u BiH politička situacija direktno uzrokuje i bezbednosnu, pa je moguće zaoštravanje i na političkoj sceni.

Nović kaže i da je "tužno bilo gledati šta se zbiva u BiH". 

"Jedan broj građana je izašao na proteste iz potpuno jasnih razloga -zbog nemaštine, bede, nezaposlenosti, neadekvatnog školovanja.... Mislim da je ovo poslednji trenutak da sve vlasti u BiH shvate da se mora menjati celokupno ponašanja od dna do vrha i da se više ne može ići linijom nezameranja i partijske poslušnosti", zaključio je ministar civilnih poslova u BiH.

Hil: Protesti nisu odraz etničkih problema

Otpravnik poslova ambasade SAD u BiH Nikolas Hil kaže da su protesti u Federaciji BiH odraz nezadovoljstva građana situacijom u zemlji, pogrešnim upravljanjem u sferi ekonomije, korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti koja je iznad 40 odsto...

"Mislim da je ljutnja na ulici refleksija frustracije građana prema političarima koji kao da su izgubili dodir s realnom situacijom u zemlji. Određeni politički lideri pokušali su sve što se događa da predstave kao neku vrstu etničkog sukoba, ali smatram da su ti ljudi fokusirani na ekonomsku situaciju i nisam primetio da se radi o nekim etničkim pitanjima", kazao je Hil za mostarske "Dnevne novine".

On smatra da su opasne tvrdnje političkih lidera da su protesti izrežirani i imaju za cilj otvaranje etničkih problema i da time pokušavaju da podgreju strasti kojih uopšte nema.

"Oni pokušavaju da promene temu, ne žele da se vodi rasprava o korupciji na visokom nivou. Umesto o pogrešnom upravljanju u ekonomiji ili lošoj klimi za investicije, oni bi radije zaokrenuli priču na etničke sukobe", smatra američki diplomata i dodaje da, čim čuje takvu retoriku, "odmah pogleda u džep gde mu je novčanik". 

Komentarišući ideje da su protesti i neredi, možda, izrežirani ili podgrejani od strane međunarodne zajednice, Hil kaže da je "čuo tu glasinu" i dodaje da SAD nisu imale veze s onim što se događalo.

BiH

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR