• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajina: Nova vlada, Jacenjuk premijer

Izvor Tanjug

Poslanici Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine podržali su danas kandidaturu funkcionera partije Otadžbina (Batkivščina) i bivšeg ministra Arsenija Jacenjuka za predsednika ukrajinske vlade. Parlament je izglasao i novu vladu Ukrajine.

Za Jacenjukovu kandidaturu glasao je 371 poslanik, od 226 potrebnih, a vršilac dužnosti šefa države i predsednik Rade Aleksandar Turčinov potpisao je naknadno ukaz o njegovom postavljenju za premijera.

Jacenjuk je bio jedan od vođa protesta na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) u centru Kijeva.

On je u ranijem sazivu Rade od decembra 2012. godine bio šef poslaničke grupe Otadžbina, od novembra 2001. godine do kraja 2002. i zatim od septembra 2005. do avgusta 2006. bio je ministar privrede, od marta do decembra 2007. šef ukrajinske diplomatije, posle čega je do 2008. bio na čelu Rade.

Jacenjuk je danas u skupštini rekao da je bezbednost ukrajinskih građana "pitanje broj jedan" za vladu, kao i da je državna kazna prazna i da zemlju čekaju "neverovatni problemi".

Prema njegovim rečima, državni dug dostigao je 75 milijardi dolara a zlatne rezerve pale su za poslednjih tri godine sa 37 na 15 milijardi dolara.

"Neznano kuda otišlo je 37 milijardi dolara u vidu kredita", rekao je Jacenjuk i dodao da na jedinstvenom računu trezora ima 4,5 miliona dolara, preneo je Itar-Tas s.

Jacenjuk je rekao da buduća vlada neće obećavati brzo poboljšanje ekonomske situacije.

Ruska agencija prenosi i da je Jacenjuk rekao da Ukrajina i Rusija treba da grade nove odnose, pozivajući Moskvu da ne "podržava separatiste" i svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

"Želimo da Ukrajina bude pouzdan partner koji želi dobro Rusiji. Mi želimo da i Rusija bude takav partner Ukrajini", dodao je on.

Jacenjuk je rekao i da Ukrajina "koristi sve zakonske ustavne metode za očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje", i obratio se stanovnicima Krima.

"Mi smo jedan ukrajinski narod, zajedno ćemo pobediti, naše jedinstvo zalog je uspeha ukrajinske države", rekao je on.

Prema statistici koju prenosi ruska štampa, zvanično Rusa na Krimu ima 58,5 odsto, Ukrajinaca 24,3 odsto a Tatara 12,1 odsto, dok se smatra da realno Rusa ima 1,5 miliona.

Rukovodstvo Autonomne Republike Krim ranije danas je saopštilo da su "radikalni nacionalisti uz podršku oružanih banditskih formacija neustavno preuzeli vlast u Ukrajini", zbog čega su "mir i spokojstvo na Krimu ugroženi" i Prezidijum krimske skupštine Krima predložio je održavanje referenduma o unapređenju statusa autonomije i proširenju ovlašćenja.

U ukrajinskoj skupštini u Kijevu je formirana većinska koalicija "Evropski izbor" u kojoj je 250 poslanika iz poslaničkih grupa Otadžbine, Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalija Klička, Slobode Olega Tjagniboka, grupe Ekonomski razvoj i Suverena evropska Ukrajina, kao i neki drugi poslanici, saopštio je Turčinov.

Rada je 22. februara smenila Janukoviča, promenila ustav, na Turčinova prenela ovlašćenja šefa države i raspisala vanredne predsedničke izbore za 25. maj.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image