Vulinu zabranjeno da poseti Kosovsku Mitrovicu!

Kao obrazloženje za zabranu u pismu, koje je Vulinu poslao šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, navodi se da se u vreme održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika

  • 1

Ministru zaduženom za KiM u ostavci Aleksandru Vulinu danas je zabranjeno je da poseti Kosovsku Mitrovicu u nedelju i ponedeljak. Kao razlog navedeno je da se tog dana održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika u tom gradu.

To je u pismu naveo šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, dok obrazloženje za zabranu posete u ponedeljak nije dato.

- Jasno je da valjanog objašnjenja nema ni za jedno ni za drugo. Radi se o isključivo o samovolji Prištine, koja na ovaj način, krši jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja. Još jednom tražimo da Priština poštuje dogovore iz Brisela i evropske vrednosti na koje se stalno poziva, očito bez pokrića - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za KiM pozvalo je međunarodnu zajednicu da obezbedi slobodno i bezbedno kretanje Srbima na Kosovu i Metohiji, a srpskim zvaničnicima da budu sa svojim narodom u Pokrajini, "uvek kada se za to ukaže potreba i prilika".

Inače, Srbi koji su danas na Zadušnice hteli da posete pravoslavna groblja u mestima u kojima ne živi srpsko stanovništvo na KiM nisu dobili pratnju i garancije bezbednosti KPS, KFOR i Euleksa, zbog čega je Beograd izrazio protest.

Vulin je, takođe, upozorio Srbe u Kosovskoj Mitrovici da sutra moraju izaći masovno na izbore i ocenio da bi izbor Albanca na čelo Kosovske Mitrovice vodio u sukobe i ozbiljne probleme.

- Hoću da upozorim građane Kosovske Mitrovice, da se očekuje masovani izlazak Albanaca na izbore i da će iskoristiti i umor Srba od čestih ponavljanja izbora, da će iskoristiti današnje Zadušnice i ja ih pozivam da se organizuju da izađu u što većem broju. Ne smemo dozvoliti da drugi odlučuju o našoj sudbini. Srbi moraju da imaju gradonačelnika Srbina - poručio je Vulin.

On je dodao da po Briselskom sporazumu, kao ni po jednom sporazumu na svetu, nigde nije navedeneo da gradonačelnik Kosovske Mitrovice mora da bude Srbin.

- Duh Brselskog sporazuma je da, tamo gde Srbi žive u većini da imaju potpunu vlast, ali ako to sami na izborima ne uradimo, jednostavno to nam niko neće priznati i reći će da je to naše demokratsko pravo, da ne izglasamo Srbina - istakao je Vulin.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA