Venecuela: Deveta žrtva protesta, Maduro spreman za dijalog sa SAD

Tanjug

22. 02. 2014. u 10:30

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je u subotu američkom predsedniku Baraku Obami početak dijaloga radi rešenja problema u bilateralnim odnosima

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je u subotu američkom predsedniku Baraku Obami početak dijaloga radi rešenja problema u bilateralnim odnosima, javljaju danas agencije, prenoseći istovremeno da je broj žrtava u dvonedeljnim protestima protiv vlade i Madura povećan na devet, nakon što je život uzgubio jedan 29-godišnjak.

Glavni tužilac Luisa Ortega Dijas rekla je da je u protestima 137 ljudi povređeno, a 104 uhapšeno, preneo je Frans pres.

Ministar unutrašnjih poslova Migel Rodriges Tores da je deveta žrtva mladić koji je pokušao tokom protekle noći motociklom da prođe ulicom koju su demonstranti blokirali.

Prema zvaničnim podacima, pet žrtava bilo je u Karakasu, dvoje je život izgubilo u saveznoj državi Karabobo i po jedna osoba u državama Sukre i Lara.

Maduro je saopštio da je uhapšeno nekoliko državnih službenika pod sumnjom da su umešani u pogibiju tri demonstranta u Karakasu 12. februara, gde su održane mirne demonstracije studenata i predstavnika opozicije.

"Ne podržavam nikoga ko u našoj zemlji puca na demonstrante", rekao je venecuelanski predsednik.

Rojters prenosi da je uhapšeni lider opozicije Leopoldo Lopes (42) pozvao pristalice da nastave miran protest.

"Dobro se osećam, molim vas da se ne predajete, ja se neću predati", rekao je on iz zatvora Ramo Verde u Karakasu.

Vlast optužuje Lopesa za podsticanje na nasilje tokom protesta, koji se održavaju u više gradova Venecule.

Maduro je 17. februara naložio proterivanje tri službenika američkog konzulata nakon što je Stejt department upozorio da će hapšenje Lopesa izazvati negativne posledice za venecuelansku vladu.

Karakas optužuje američke diplomate za susrete sa opozicionarima i njihovo podsticanje, a juče je poništena akreditacija novinara američke satelitske TV "Si-En-EN" (CNN), zbog načina na koji izveštavaju o protestima.

"Neću trpeti propagandu protiv Venecuele. Ukoliko se ne umire, neka idu iz Venecuele", rekao je Maduro.

Britanski "Bi-Bi-Si" (BBC) navodi da je otkazana akreditacija dopisniku CNN-a Osmari Ernandesa.

Maduro je u petak, kako danas prenose agencije, pozvao Obamu "na dijalog na visokom nivou" i da imenuje izaslanika za vođenje pregovaračkog procesa.

Venecuelanski predsednik predložio je da predstavnik njegove zemlje u pregovaračkom procesu sa SAD bude predstavnik Karakasa u Organizaciji Američkih Država, Roja Čadertona.

"Hajde da započnemo pregovore na visokom nivou i utvrdimo istinu", rekao je Maduro, dodajući da će dijalog biti "komplikovan" ako američka vlada ne priznaje "punu autonomiju i nezavinost Latinske Amerike".

Ranije je predsednik Venecuele optuživao američke konzervativce i neke medije za planiranje zavere radi svrgavanja njegove vlade.

Diplomatski odnosi dve zemlje već oko tri godine održavaju se na nivou otpravnika poslova.

Krajem 2010. za ambasadora SAD u Venecueli je imenovan Lari Palmer, koji je pred kongresmenima navodno dao izjavu o niskom moralu venecuelanske vojske i njenoj vezi sa kolumbijskim pobunjenicima, nakon čega je, u međuvremenu preminuli dugogodišnji veneculeanski lider Ugo Čaves rekao da on ne može da bude ambasador.

Vašington je odbio da da vizu venecuelanskom ambasadoru Bernardu Alvaresu, a daljem "hlađenju" odnosa doprinele su i sankcije venecuelanskoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venecuela zbog ekonomskih veza sa Iranom, kao i proterivanje generalnog konzula Venecuele iz Majamija, posle čega je to diplomatsko predstavništvo u tom gradu i zatvoreno.

Nekadašnji bliski Čavesov saradnik izabran je na mesto šefa države aprila 2013.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije