Autorska ekipa filma „Filomena“, koju čine reditelj Stiven Frirs, koscenarista i glavni glumac Stiv Kugan i scenarista Džef Poup biće gosti 42. Festa. U pitanju je jedan od najuspešnijih britanskih filmova iz prošle godine, koji je snimljen po knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ novinara Martina Siksmita. Priča je bazirana na istinitom događaju i prati Filomenu Li, koja 50 godina traga za sinom koga je manastir nasilno dao na usvajanje, i koja uz pomoć novinara Siksmita konačno dolazi do istine. Filomenu glumi Džudi Denč, a Siksmita Stiv Kugan.


„Filomena“ je nakon premijere u Veneciji, gde je osvojila devet nagrada, nastavila da živi uspešan festivalski život. Usledile su tri nominacije za Zlatni globus i nagradu BAFTA, gde je film osvojio priznanje za najbolji adaptirani scenario, kao i nominacije za Oskara u četiri kategorije – najbolji film, najbolji adaptirani scenario – Poup i Kugan, najbolja glavna glumica – Džudi Denč, najbolja muzika napisana za igrani film – Aleksandre Desplat.

Inače, film je imao veliki uticaj na to da se pokrene istraga o slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj, a pravi Kugan i Filomena Li nedavno su se sastali sa papom Fransisom.

Stiven Frirs je više od trideset godina aktivan kao filmski i TV reditelj. Njegovu karijeru obeležili su filmovi „Opasne veze“, „Obećana zemlja“, „High fidelity“, „Slatke, pokvarene stvari“, „Gospođa Henderson vam predstavlja“, kao i čuvena „Kraljica“ sa Helen Miren u glavnoj ulozi. Stiv Kugan je slavni britanski komičar najpoznatiji po liku koji je stvorio – Alanu Partridžu, a koga je glumio u nekoliko radio-programa, TV serija i jednom igranom filmu. Ostvario je i niz filmskih uloga u Engleskoj i Holivudu, poput filmova „24 Hour Party People“, „Kafa i cigarete“, „Put oko sveta za 80 dana“, „Noć u muzeju“. Džef Poup je britanski producent i pisac. Osvojio je BAFTA nagradu za TV dramu „See No Evil: The Moors Murders“, a sa Stivom Kuganom je napisao scenario za „Filomenu“, za koji je osvojio brojne nagrade.

Film „Filomena“ je na programu 42. Festa u subotu, 8. marta, u 19 sati u Sava centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari