Život i ljudi

0

Šta je sve Fejsbuk mogao da kupi u Srbiji za 19 milijardi dolara?

Autor: AM

Izvor: Bizlife/Novi magazin

Šta je sve Fejsbuk mogao da kupi u Srbiji za 19 milijardi dolara?

 

Iako izgleda da je to previše za jednu mobilnu aplikaciju, portal Bizlife je napravio pregled kako bi takva investicija uticala na Srbiju, da je Fejsbuk u nekom paralelnom univerzumu rešio da 'sitniš' potroši na nas.  

Na ovo pitanje nije uvek lako dati odgovori imajući u vidu netransparentnost i stalno dorađivanje projekata, te probijanja i izmene rokova, a sa samim tim projektovanih troškova izgradnje.

Prema tome,  sa dozom rezervisanosti prema dostupnim podacima evo šta bi Fejsbuk mogao da kupi ili izgradi u Srbiji za pomenuti novac.

Pet  “Beograda na vodi” – to bi bilo između 7,5  i 10 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora  i million radnih mesta

38 mostova kao što je Most na Adi sa svim pristupnim saobraćajnicama – ako je suditi po najnovijim podacima privremenog Izvršnog veća Grada Beograda po kome je za ovaj most izdvojeno 360 miliona evra

Stoprocentno vlasništvo nad pet Telekoma Srbije – na propalom tenderu, država je procenila minimalnu cenu 51 odsto akcija Telekoma Srbije na 1,92 milijarde dolara.

2,308 kilometara autoputa  - kilometar autoputa kroz ravnicu se procenjuje na 1,5-2 miliona evra a na najtežim deonicama kao što je Grdelička klisura na 10-15 miliona evra. Procena je da bi, obzirom na terensku konfiguraciju Srbije, taj prosek bio šest miliona evra po kilometru.

Održati 1.384 parlamentarnih izbora – što znači da bismo mogli da 'uživamo' u izborima svake godine u sledećih 1.384 godina.

1,44 budžeta Srbije – Fejsbuk bi tim novcem mogao da obezbedi skoro jednoipogodišnju isplatu plata, penzija, i svih ostalih javnih troškova u Srbiji

Pokrivanje 70 procenata javnog duga – Rešiti ogroman deo velike omče oko vrata Srbije koji se zove javni dug

70 Delta planeta 

Ako bi 'potrošili' celu investiciju Fejsbuka na različite projekte, to znači da bi u Srbiji za taj novac mogao da se izgradi jedan Beograd na vodi, deset mostova na Adi, kupe tri kompanije u rangu Telekoma Srbija i izgradi hiljadu kilometara autoputa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR