Capital.ba

Šestomjesečni pad prihoda 3,4 odsto

25.08.2009. / 19:36

vlada-fbihSARAJEVO,  Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas da su u prvih šest mjeseci prihodi, primici i finansiranja federalnog budžeta iznosili 888,1 milion KM, što je 46,6 odsto od ukupno planiranog budžeta za ovu godinu.

Kroz poreske prihode ostvareno je 477,8 miliona KM, a unutar toga najviše kroz indirektne poreze – 442,9 miliona KM.

Istovremeno, ostvareni rashodi i izdaci iznosili su 558,5 miliona KM, o pokazali su pad od 16,3 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da je u šestomjesečnom periodu na ime otplate dugova primljenih sa nivoa BiH realizovano 40,2 miliona KM, za direktne obaveze FBiH 2,1 milion KM, te za otplatu domaćeg pozajmljivanja 1,9 miliona KM.

Kroz tekuće transfere realizovan je 315,1 milion KM, što je 17 odsto manje nego protekle godine.

Na sjednici je razmatrana informacija federalnog Ministarstva finansija u kojoj se navodi da je u prvih šest mjeseci ove godine na osnovu javnih prihoda ukupno naplaćeno i raspoređeno 2,814 milijardi KM, što je za šest odsto manje nego u istom razdoblju protekle godine.

U odnosu na prošlu godinu, vanbudžetski fondovi zabilježili su rast prihoda za tri odsto, i oni ukupno iznose 1,158 milijardi KM, a znatan rast bilježe i ostali javni prihodi u ukupnom iznosu od 79,7 miliona KM.

“Prihodi federalnog, kantonalnih i opštinskih budžeta od ukupno 1,594 milijarde KM za 12 odsto su manji nego u istom razdoblju prošle godine”, ističe se u informaciji.

Vlada FBiH je ocijenila da velika koncentracija kriminalnih događaja u tom entitetu u kratkom vremenskom periodu, posebno u posljednje vrijeme, čini stanje bezbjednosti nezadovoljavajućim u cijeloj FBiH.

Zadužena je radna grupa da definiše zaključke i predloži mjere, nakon čega će, informacije i zaključci o stanju bezbjednosti u FBiH biti dostavljeni Parlamentu FBiH.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Šestomjesečni pad prihoda 3,4 odsto

    1. B.B.

      Urednice

      Ako neko prikupi u prvih sest mjeseci 46,6 % od planiranog za citavu godinu to ni u kom slucaju ne znaci da su mu prihodi manji za 46,6 % u odnosu na planirane.U najboljem slucaju moze se reci da su mu prihodi u prvih sest mjeseci manji za 3,4% od planiranih.Gdje vi izuciste i poloziste ekonomiju pa da ovakve nebuloze pisete ccc.