Propala licitacija fabrike Zamber

Na licitaciji koja je za danas bila zakazana u Vranju za prodaju nepokretnosti fabrike Zamber nije bilo zainteresovanih kupaca.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

18:47

Default images

Licitacija je zakazana da bi se izmirila potraživanja građevinske firme “Meteor” koja je gradila fabriku. Vlasnik “Zambera”, kiparski biznismen Jani Savas, već duže ne dolazi u Srbiju, a za njim je raspisana i međunarodna poternica.

Kada je pre dve godine najavljena izgradnja fabrike “Zamber”, ova Britanska firma trebalo je da iz NIP-a posredstvom Agencije za strana ulaganja SIEPA dobije 6 miliona evra.

Država je firmi Alena, u okviru koje Zamber posluje uplatila 3,2 miliona evra, uz uslov da zaposli 3000 radnika.

Započeti građevinski radovi su obustavljeni, a država je pokrenula proceduru za raskid ugovora sa vlasnikom Savasom i aktivirane su bankarske garancije, u vrednosti od 3 miliona evra.

Ono što je do sada izgrađeno, bilo je predmet licitacije u Opštinskom sudu u Vranju.

Niko nije bio zainteresovan da za 10.500 metara kvadratnih objekta u izgradnji, trafo stanicu i baraku plati najmanje 193 miliona dinara.

Advokat građevinske firme Meteor, koja za dosadašnje radove potražuje 1,3 miliona evra, kaže da ima zainteresovanih kupaca, ali da oni verovatno čekaju nižu cenu.

Vlasnik Zambera Jani Savas, odavno ne dolazi u Vranje.

Nezvanično saznajemo da je za njim raspisana međunarodna poternica, jer mu je određen pritvor za krivično delo neuplaćivanja poreza po odbitku.

Oko 400 radnika Zambera je pre mesec i po, vraćeno u Jumko odakle su ranije bili preuzeti, dok još oko 200 radnika čeka pokretanje stečajnog postupkač da bi mogli da odu na tržište rada.

Nova licitacija Zambera biće zakazana u roku od trideset dana, a početna cena biće za trećinu niža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: