Viši tužilac u Nišu kvalifikovao je nedavno ubistvo Vuka Stoiljkovića (22) kao krivično delo ubistva iz člana 113 Krivičnog zakonika Srbije, rečeno je juče za naš list u Višem tužilaštvu. U tužilaštvu su na taj način negirali spekulacije da je ubistvo ovog niškog studenta medicine, koga je 10. februara u tuči u parku Sveti Sava četiri puta nožem izbo osumnjičeni Dimitrije S. (20), od kojih mu je, kako se nezvanično navodi, jedan od uboda prerezao grlo, kvalifikovano kao ubistvo iz nehata.

Ono, međutim, nije kvalifikovano ni kao teško ubistvo. Zakonska kazna za ubistvo je zatvor u trajanju od pet do 15 godina, a za teško ubistvo od deset do 40 godina.

Na protestu održanom prošle subote na centralnom gradskom trgu, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, organizatori su saopštili da „postoji ozbiljna opasnost da pravna kvalifikacija ovog brutalnog ubistva bude netačna, što bi umanjilo kaznu počiniocu“, ne precizirajući na koju netačnu kvalifikaciju misle. Kazali su da proteste organizuju zbog neprofesionalnog vođenja istrage i pozvali „sve ljude koji su videli nešto ili imaju informaciju koja bi mogla da pomogne u razjašnjavanju onoga što se zaista dogodilo – da istupe“. Protesti su i pritisak na korumpirani deo sudstva jer ne veruju da će postupak da se vodi pošteno, poručili su.

Podršku učesnicima protesta dao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić. On je zatražio od policije da pojača preventivno delovanje, a od pravosuđa da postupa profesionalno. Protesno okupljanje Nišlija svojim prisustvom podržali su članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji su takođe zatražili profesionalno rasvetljavanje slučaja i najavili da će reagovati ukoliko dođu do saznanja o eventualnim koruptivnim radnjama. Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) takođe je podržala okupljanja i pozvala na hitno sankcionisanje nasilja mladih i nad mladima u Srbiji.

– Protest građana Niša je sasvim razuman i primeren način izražavanja nezadovoljstva, ali ne bi trebalo čekati da dođe do zaoštravanja. Građani Niša su protestom jasno poručili vlastima da nisu zadovoljni kako se njihova bezbednost štiti. Država je odavno trebalo da zauzme drugačiji stav prema nasilju, a rešenje problema je u tome da svako počne da radi svoj posao – profesionalno i etično – ocenio je zaštitnik građana Saša Janković.

Uprkos insistiranju organizatora da njihova okupljanja nipošto nisu stranačka, reagovale su i pojedine partije i njihovi lideri. Predsednik SNS Aleksandar Vučić je na predizbornom mitingu te stranke u Nišu prošlog petka „obećao da će pravda stići“ ubice Vuka Stoiljkovića, a Nišlijama zahvalio što su svojim protestima „pokazali da imaju savest veliku kao nebo“ i što „neće da dozvole da normalna i pristojna Srbija bude poražena“.

Ovde nema života

– On je bio ponosan i tvrdoglav, sa visokim kriterijumima o čovečnosti, ali nije bio ni nasilan ni svadljiv. Položio je prijemni za tri fakulteta, a odlučio se za medicinu, kako bi mogao da pomaže ljudima, ali i što lakše ode iz Srbije, jer je govorio da ovde nema života za normalne ljude. Na žalost, na svom primeru je to i dokazao – rekla je na protestu Katarina Dunjić, devojka ubijenog Vuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari