Izbori 2014

0

Glasanje na 8.262 biračka mesta bez teritorije KiM

Autor: VPS

Izvor: Tanjug

Glasanje na 8.262 biračka mesta bez teritorije KiM

Taj broj biračkih mesta ne obuhvata teritoriju Kosova i Metohije, kao ni biračka mesta u inostranstvu.

Predsednik RIK-a Dejan Ðurđević podsetio je da je rok za određivanje biračkih mesta 23. februar, a da će u centralnoj Srbiji, Vojvodini i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, ukupno biti jedno biralište manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima u maju 2012. godine.

Na današnjoj sednici RIK-a doneta je i odluka o određivanju koordinatora RIK-a, kojom se, između ostalog, ovlašćuju članovi i zamenici članova RIK-a da kao koordinatori, u ime RIK obavljaju radnje vezane za organizaciju i pripremanje parlamentarnih izbora.

Na sednici je konstatovano i da će Misija OEBS, odnosno Ograničena misija za posmatranje izbora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR), biti posmatrač izbora.

RIK je ovlastio osam predstavnika OEBS-a da na parlamentarnim izborima budu u svojstvu posmatrača.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo RIK-u pozitivno mišljenje da OEBS može da prati izbore u Srbiji u svojstvu posmatrača.

RIK je usvojio i izmenu odluke o naknadama materijalnih i drugih troškova za vreme održavanja izbora, po kojoj se članu radnog tela za rad na poslovima vezanim za sprovođenje izbora za poslanike, utvrđuje jednokratna naknada u iznosu od 15.000 dinara.

Za obučavanje predsednika biračkih odbora utvrđena je jednokratna naknadu u iznosu od po 15.000 dinara i to načelnicima opštinskih i gradskih uprava.

RIK je usvojio i zahtev Nataše Grbović da bude povučena njena kandidatura za poslanika na listi "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju"..

Time je konstatovano i da se na listi okupljenoj oko DS nalazi 247 kandidata za poslanike, a na izbornoj listi "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", mesto pod rednim brojem 197 će ostati upražnjeno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR