Kultura

Utorak, 18.02.2014.

10:35

Obojeni Program i Stray Dogg u Pančevu u subotu

U subotu 22. februara sa početkom u 21h u dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo biće održan koncert bendova Obojeni Program i Stray Dogg.

Izvor: B92

Default images

Ako ste rođeni sedamdesetih i osamdesetih, odrastali u devedesetim godinama, volite britanski “new wave” i pank, još uvek čuvate kasete grupe “Joy Division”, i sećate se reči pesama “Nebo, nebo plavo je”, “ABCD avioni” i drugih, pridružite nam se! Pored uvek aktuelnog “Obojenog Programa” ugostićemo trenutno najperspektivniji mladi sastav u Srbiji: “Stray Dogg”.

Sastav “Obojeni program” osnovan je 1980. kao posledica novotalasne slobodoumnosti i dečačkog (kulturnog) avanturizma. Izlizane ploče na polici Branislava Babića Kebre, jedinog preostalog člana iz originalne postave, rečito govore o tome kom nasleđu ovaj sastav pripada – The Fall, Wire, Magazine, Joy Division, Slits, Pop Group, Raincoats.

Dugi niz godina “Obojeni Program” su radili u sasvim smeloj postavi bas, bubanj i glas. Na to se nadovezalo i sasvim smelo shvatanje uloge pevača – jednolična naracija (belački rep) iz koje su iskakali refreni sa zaraznim melodijama. Upravo su MELODIJE koje su se mogle pamtiti i SLIKE iz tekstova, koje su se urezivale u pamćenje, bile ono što je konačno 1990. podiglo “Obojeni Program” među svima poznate, a ne underground atrakcije ovdašnje rok muzike.

“Obojeni Program” su jedna od onih grupa kod kojih su tekst i muzika neodvojiva celina. Suština Kebrine kreativnosti je upravo u vanredno uspelom spajanju srpskih reči i rok ritma u istu sliku, u isti izliv energije. Njegovim rečima – suština je u emociji – “Obojeni Program” su, ustvari, svih ovih godina bili (i ostali) na glasu kao najemocionalniji bend u državi.

“Obojeni program” je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTVju u emisiji 120 minutes 1993. godine i jedini koji je imao čast da ga slavni John Peel predstavi u njegovim radio emisijama i na njegovoj plejlisti. 2003. godine bend se pojavio kao predgrupa britanskom bendu “Placebo” na njihovom beogradskom koncertu. Prvi koncert u 2014. godini Stray Dogg održao je 2. januara, kada su kao specijalni gosti “Darkwood Duba” nastupili u “Mikser House-u” pred više od hiljadu ljudi. Malo posle toga Dukat je u KC Kulturni centar GRAD didžejisao sa Devendra Banhart-om, a drugu godinu zaredom svirao je i u rasprodatom Gan Clubu za "Dan zaljubljenih". Tokom 2013. Stray Dogg je svirao više desetina koncerata po Srbiji i regionu, a Dukat je s Anom Ćurčin stigao i do Moskve.

Sastav je učestvovao je na brojnim lokalnim i regionalnim kompilacijama, obradio je Bonija (Bonnie "Prince" Billy) za "Pesme ispod pokrivača", poklonio potpuno novu pesmu "What Could Have Been" za kampanju "65+: Stari nisu stvari" za naše starije sugrađane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: