Vesti

0

Proslava Dana državnosti (FOTO)

Autor: AM/RF

Izvor: Tanjug/Beta

Proslava Dana državnosti (FOTO)

Predsednik Srbije je nakon polaganja venca u Spomen knjigu napisao:

"Današnja Srbija vas je dostojna, dostojna je svih vaših muka i svake kapi krvi, koju ste prolili, za njenu decu i tako će da bude i kada nas više ne bude".

Polagnju venca prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Nikolić je venac položio uz državne i vojne počasti, uz intoniranje himne "Bože pravde" orkestra Garde Srbije.

Nikolić dodelio 89 odlikovanja

Predsednik Srbije dodelio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, 89 odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama.



"Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata iako mnogo vrede. Postali ste primer i putokaz, po mom mišljenju potpuno zasluženo", kazao je Nikolić u obraćanju nagrađenim u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da "menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni" i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zabvredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.

Proslava Dana državnosti počela je juče počasnom artiljerijskom paljbom sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase Beogradske tvrđave, otvaranjem izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije "Zaveštanja i darovi - legati kao kulturna dobra od velikog značaja", kao i izložbe u "Prvi svetski rat u dokumentima Arhiva Srbije".

Dačić: Danas je vreme za jedinstvo

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je danas lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu i poručio da današnje vreme nije vreme za eksperimentisanje sa državnošću, već vreme za jedinstvo.

"Zato je važno da imamo političku i ekonomsku stabilnost zemlje", rekao je Dačić novinarima na Oplencu, pošto je položio venac.



Na pitanje da li je Srbija na dobrom putu da to ostvari premijer je rekao "zavisi da li imamo dugoročni cilj pred sobom ili dnevno politički, to će pokazati izbori".

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je rekao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda, već što je mnogo značajnije sećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.

"I u to vreme u tom Ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana i cara. Danas su međunarodni uslovi takvi da govore o tome da Srbija mora grčevito da se bori za svoje državne i nacionalne interese. Vreme u kojem smo nije vreme za eksperimente sa državnošću, već vreme da jedinstveno krenemo putem koji će nas voditi ka sigurnoj budućnosti", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima snaga naroda je bila uvek u tome da prepozna šta je to najbolje za Srbiju a to je evropski put, ali i očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Ceremonija polaganja venca obavljena je uz najviše državne i vojne počasti u prisustvu garde Vojske Srbije i orkestra Garde.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR