Najnovije vesti
Vesti Svet
UN šokirane zbog izveštaja i masakru u Siriji

UN šokirane zbog izveštaja i masakru u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, rekao je danas da su ga strašno šokirali izveštaji o masakru u sirijskom selu Maan, počinjeni 9. februara.

262345_ban-afp
262345_ban-afp
Ban Ki-Mun
Ban Ki-Mun

- Kako kažu, na desetine civila brutalno je ubijeno. Generalni sekretar najstrožije osuđuje svaki oblik nasilja nad civilima i poziva da svi počinioci i učesnici u ovom masakru, kao i u drugim zločinima u Siriji, budu privedeni pravdi - navodi se u saopštenju porparola generalnog sekretara UN Martina Nesirkija.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je ranije da su islamisti ubili najmanje 25 članova grupe Alavita, sirijskog lidera Bašara el-Asada, u nedelju u selu Maan, u pokrajini Hama.

Ta organizacija tvrdi da su većina ubijenih pripadnici prorežimskih militantnih grupa, dok je državna televizija izvestila o masakru 10 žena.

U Banovom saopštenju navodi se i da ovaj masakr treba da bude "upozorenje za sve da hitno treba obustaviti sukobe i pokrenuti političku tranziciju ka novoj Siriji, u kojoj će svi građani i zajednice imati zagarantovanu zaštitu, prava i slobode".