U Savetu bezbednosti UN sinoć je raspravljano o redovnom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o stanju na Kosovu i Metohiji.

On je u izveštaju, između ostalog, ocenio da u 2014. treba konsolidovati postignuća iz dijaloga Beograda i Prištine na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka. Sednici su, kako je bilo najavljeno, trebalo da prisustvuju i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, koji posle Njujorka nastavljaju političke pregovore 12. februara u Briselu.

Dačić je najavio da će na sednici SB UN preneti stav Srbije da je za nastavak dijaloga, ali ukazati i na „zloupotrebe tog dijaloga koji Priština koristi da afirmiše svoju nezavisnost“. On je ocenio da je Briselski sporazum „nesumnjivo otvorio vrata da se izađe iz začaranog kruga“, ali da Beograd nije zadovoljan načinom na koji se u potpunosti sprovodi ovaj dokument, „zato Priština pokušava da kroz implementaciju tog statusno neutralnog sporazuma afirmiše svoju državnost“. Dačić je najavio i da će govoriti i o potrebi garantovanja potpune bezbednosti i eliminisanja slučajeva kao što je hapšenje Olivera Ivanovića i nekih drugih Srba.

Hašim Tači je kao glavne tačke svog obraćanja pred SB najavio „napredak u dijalogu Beograda i Prištine, mirne i demokratski organizovane kosovske lokalne izbore, osnažen i konsolidovan međunarodni subjektivitet Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari