U sedištu Euleksa juče nisu želeli da komentarišu odluku Vlade Srbije da za četvoricu uhapšenih Srba – Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Lazu Lazića i Žarka Veselinovića – garantuje da će biti dostupni sudskim organima, kako bi se branili sa slobode.

Protiv Ivanovića, Delibašića, Lazića i Veselinovića pred kosovskim sudovima vode se krivični postupci u kojima sude sudije Euleksa.

Vlada Srbije juče je usvojila zaključak za davanje ovih garancija, a zahtev Beograda najkasnije danas trebalo bi da bude upućen Misiji EU na Kosovu, nezvanično je rečeno Danasu u Nemanjinoj 11.

Iako je šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin prošlog petka u Srbici „u ime Vlade javno ponudio garancije da će se svi uhapšeni Srbi odazvati sudskom pozivu“, tvrdeći da „nema teže reči od ove koju je on dao“, pokazalo se da je SDP Olivera Ivanovića bio u pravu da su za institucije EU merodavna samo zvanična državna dokumenta, overena potpisom i pečatom.

– Upoznao sam gospodina Ivanovića s garancijom Vlade Srbije. On je zahvalan predstavnicima Vlade na pomoći, posebno na ovoj garanciji, koja za nas nije iznenađenje, jer se njome otklanja glavni uzrok za određivanje pritvora mom branjeniku, a to je navodna opasnost od bekstva u centralnu Srbiju, jer je on to mogao da uradi tokom ovih 15 godina. Euleks je sada izgubio argument za Ivanovićevo zadržavanje u pritvoru – izjavio je za Danas Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića. Vlajić nije mogao da precizira rok u kojem bi Euleks mogao da se izjasni o garancijama Beograda.

Ivanović je kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice. Prema rečima njegove stranačke koleginice Ksenije Božović, Centralna izborna komisija Kosova skratila je kampanju za ponovljene izbore u severnoj Mitrovici sa deset na pet dana – trajaće od 17. do 21. ovog meseca.

Na severu KiM juče je glavna tema bila da će do isteka zakonskog roka – ponoć između ponedeljka i utorka, četiri srpske opštine u ovom delu Pokrajine izabrati opštinske organe vlasti. U Kancelariji za KiM, koja stoji iza izabranih gradonačelnika Građanske inicijative „Srpska“, nisu znali da kažu da će ove SO biti na vreme formirane, iako su sednice juče pomerene za 22 sata.

Odbornici severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana su i pre mesec dana, takođe nešto pre ponoći uspeli da u zadnji čas pre isteka roka potpišu izjave na kojima su simboli samoproglašene kosovske države bili prelepljeni nalepnicama.

„Nalepnice“ su formalan razlog zbog kog izabrani kandidat „Srpske“ za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić nije potpisao izjavu, pa se sada izbori ponavljaju. U međuvremenu, Krstićevi srpski protivkandidati iz SLS i SDP na prvim izborima završili su loše – Dimitrije Janićijević je ubijen, a Oliver Ivanović je u prištinskom zatvoru.

Mediji u Prištini spekulišu da bi u severnoj Mitrovici mogli da se ponove i izbori za odbornike, jer se stranke nisu dogovorile oko predsednika skupštine opštine. Prema pisanju Koha ditore, „albanski odbornici nisu obavešteni o vremenu održavanja sednice, a u severnoj Mitrovici biće neopredeljeni pri glasanju za predsednika SO, jer zbog zaoštrenih „političkih prilika među Srbima ne žele da podrže nijednog od kandidata“.

Formiranje većinski srpskih opština u kosovskom sistemu lokalne samouprave uslov je za formiranje najavljene zajednice srpskih opština, što je deo Briselskog dogovora Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari