• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU traži izbore i novu Vladu Ukrajine

Izvor MONDO/Agencije

Šefovi diplomatija EU ocenili su danas u Briselu da skoro tromesečni protesti u Ukrajini ukazuju na potrebu da vlada te zemlje postigne politički kompromis sa opozicijom.

EU je, uz oštru kritiku na račun ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, zatražila da se u Ukrajini formira nova vlada i da se pokrenu ustavne reforme koje bi utabale put za "slobodne i fer predsedničke izbore".

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka ministara spoljnjih poslova 28 zemalja članica EU u Briselu, navodi se da je Unija "uznemirana zbog kršenja ljudskih prava, nasilja, slučajeva nestalih lica, mučenja i zastrašivanja" do kojih je došlo u okviru pokušaja vlasti da uguši proteste u zemlji, prenosi AP.

Ministri su na sastanku ponovili da je EU spremna da pomogne Ukrajini finansijski, pod uslovom da se formira nova vlada koja bi "sprovela ekonomske i političke reforme".

Unija se do sada uzdržavala od uvođenja sankcija kao što su zabrana putovanja ili zamrzavanja imovine ukrajinskih čelnika, ali zahtev ministara da se sprovede ustavna reforma i prevremeni izbori odražavaju sve veće nestrpljenje u Uniji, ocenjuje AP.

"Nova vlada i ustavne reforme koje bi povratile ravnotežu vlasti i priprema za slobodne i fer predsedničke izbore doprineli bi da se Ukrajina vrati na održivi put reformi", poručili su ministri EU.

Na današnjem sastanku, šefovi diplomatija EU takođe su odlučili da počnu pregovore sa Kubom, kako bi se unapredili odnosi Unije s tom karipskom zemljom.

Ketrin Ešton je, međutim, upozorila da će napredak zavisiti od odlučnosti Kube da primeni dalje reforme, u smislu otvaranja svoje ekonomije i poštovanja osnovnih prava.

EU je 2008. nastavila s Kubom kontakte na niskom nivou, dve godine pošto je Raul Kastro postao predsednik i počeo Kubancima da daje više slobode.

Dok su odnosi Vašingtona s Kubom definisani njegovim 52-godišnjim trgovinskim embargom, evropske zemlje su trgovale s tom ostrvskom zemljom, a hiljade Evropljana svake godine poseti to ostrvo u Karipskom moru.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rusija u srcu

da vidimo sta ce putin da poruci.nema sanse da ukrajina promeni kurs jer rusima to ne odgovara.a eu ovo ne odgovara,sto implicira podelu zemlje na dve drzave. I eto ti jugozapadna ukrajina u eu a nato na granici rusije..a taj film teeesko da ce da se svidi rusima..

Milos

@rusija u srcu Mislim da je juce neka americka zamenica nekakvog zamenika snimljena sta je rekla ambasadoru svoje zemlje u Ukrajini;"F..k EU.Slazem se sa njom ali iz drugih razloga

....)

He, he,izgleda da su se trampili, posto su negde zas***i !

special image