EU: Nova vlada i izbori u Ukrajini

Evropska unija, uz oštru kritiku Janukoviča, zatražila da se u Ukrajini formira nova vlada i pokrenu ustavne reforme za "fer predsedničke izbore".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

19:17

Default images

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica EU u Briselu, navodi se da je Unija "uznemirena zbog kršenja ljudskih prava, nasilja, slučajeva nestalih lica, mučenja i zastrašivanja" do kojih je došlo zbog pokušaja vlasti da uguši proteste u zemlji, prenosi AP.

Ministri su na sastanku ponovili da je EU spremna da pomogne Ukrajini finansijski, pod uslovom da se formira nova vlada, koja bi "sprovela ekonomske i političke reforme".

Unija se do sada uzdržavala od uvođenja sankcija kao što su zabrana putovanja ili zamrzavanja imovine ukrajinskih čelnika, ali zahtev ministara da se sprovede ustavna reforma i prevremeni izbori odražavaju sve veće nestrpljenje u Uniji, ocenjuje AP.

"Nova vlada i ustavne reforme koje bi povratile ravnotežu vlasti i priprema za slobodne i fer predsedničke izbore doprineli bi da se Ukrajina vrati na održivi put reformi", poručili su ministri EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: