• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peticija za reviziju procesa protiv Principa

Izvor Tanjug

U RS i Federaciji BiH prikupljanje potpisa za narodnu peticiju o reviziji presude četvorici pripadnika Mlade Bosne, među kojima i Gavrilu Principu.

Reč je o presudi izrečenoj Principu i njegovim pomagačima za atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Direktor Andrićevog instituta, proslavljeni reditelj i idejni tvorac Andrićgrada, kraj Višegrada Emir Kusturica tvrdi da ta presuda nije bila punopravna i da će, nakon peticije Sudu BiH u Sarajevu biti uručen i zahtev za reviziju sudskog postupka pripadnicima Mlade Bosne.

"Logično je da se revizija, koja će sigurno u ovakvim društveno-političkim odnosima biti dug i mukotrpan proces, održi u mestu gde je atentatorima i suđeno - u Sarajevu", istakao je Kusturica na konferenciji za novinare u Andrićgradu, preneli su banjalučki mediji.

Kusturica je naglasio da presuda Principu i "mladobosancima" nije validna zato što su oni atentat izvršili na okupiranoj teritoriji koja pravno nije bila suverenitet tadašnje Austrougarske monarhije.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ninković

Ma kakve su to gluposti? Sudstvo nezavisne Bosne i Hercegovine da revidira proces koji je sprovodilo sudstvo druge države, Austro-Ugarske. A i generalno sam protiv revizija i rehabilitacija i sličnih gluposti. Posle toliko godina kad su akteri već pokojnici, istorija kao nauka treba da sudi. Revizije su besmislene. Kao kad su četnici u pitanju. Dražu su osudili komunisti, ovi sada ga rehabilituju, sutra že opet doći na vlast neki komunista pa će tražiti ukudanje rehabilitacije...i tako u nedogled. Proces je bio, završen je davno, svi su pokojni..i ostalo je na istoriji.

Natasa

Svaka cast za akciju!

ja

U federaciji bih se skupljalju potpisi!? Jeste li dobro napisali,pa oni ga okrivljuju najvise,velicaju austrougare!!!! Ne verujem u ovo.

special image