Svet

Ponedeljak, 10.02.2014.

09:58

Azija: Raj za prodavce aviona

Azijsko-pacifičkom regionu biće potrebno skoro 13.000 novih aviona vrednih 1,9 biliona dolara u narednih 20 godina.

Izvor: Tanjug

Default images

Razlog za to je što rast broja bogatih stanovnika tog regiona jača tražnju za letovima, navodi američki proizvođač aviona Boing.

Uoči Međunarodnog sajma aviona u Singapuru, Boing navodi da će do 2032. Aziji i Pacifiku biti potrebno 12.820 novih aviona, kao i da će na taj region u datom periodu odlaziti 36 odsto globalnih komercijalnih i kargo letova, prenosi agencija Frans pres.

Američka kompanija takođe procenjuje da će avio flota u regionu do 2032. brojati 14.750 aviona, u odnosu na 5.090 iz 2012.

Rivalska evropska kompanija Erbas je prošlog meseca procenila da će azijsko-pacifički avioprevoznici u narednih 20 godina naručiti 9.870 novih putničkih i kargo aviona vrednih 1,6 biliona dolara.

"Novi niskotarifni avioprevoznici i tražnja letova unutar Azije značajno su podstakli tražnju uskotrupnih aviona", izjavio je potpredsednik marketinga u Boingu Rendi Tinset.

Erbas predstavlja novu zvezdu

Evropski proizvođač aviona Erbas predstaviće svoj novi širokotrupni avion A350 na najvećem azijskom sajmu aviona u Singapuru, koji počinje ove nedelje.

To je snažan signal da je evropska kompanija na dobrom putu da, kao što je planirano, počne sa isporukom novog aviona kupcima u drugoj polovini godine, prenosi agencija AP.

A350 će biti predstavljen javnosti prvi put u utorak, po otvaranju singapurskog aviosajma. U proizvodnji aviona korišćeni su savremeni materijali zahvaljujući kojima je on lakši i energetski efikasniji. A350 će Erbasu omogućiti da bude konkurentniji na tržištu dalekometnih aviona, na kom dominiraju Boingovi modeli 777 i 787.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: