Moguće osnivanje suda za zločine na Kosovu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 10.02.2014 - 00:48

Ad hok sud za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine mogao bi uskoro da bude osnovan, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Moguće osnivanje suda za zločine na Kosovu (Ilustracija: B92) Moguće osnivanje suda za zločine na Kosovu (Ilustracija: B92)
"Imamo informacije iz naših kontakata sa međunarodnim akterima da će biti formiran ad hok tribunal koji bi trebalo da izgleda poput tribunala koji je sudio u slučaju 'Lokerbi', gde se primenjuje domicilno pravo a sude međunarodne sudije i bio bi izmešten verovatno negde u Evropu, jer je reč o specijalnom istražnom timu Euleksa", rekao je  Vekarić.
 
On nije precizirao da li primena domicilnog prava znači da će biti primenjeni zakoni Srbije ili oni koji sada važe na Kosovu.
 
Vekarić je naveo da je najava osnivanja suda dobra i da je politički ambijent u poslednje vreme omogućio da se o tome lakše govori.
 
Upitan da li je realno očekivati da se premijer Kosova Hašim Tači, koji se pominje u Martijevom (Dik Marti) izveštaju o trgovini organima, pojavi pred novim tribunalom, Vekarić je odgovorio da ne zna da li će Tači biti osumnjičen i da je sve u granicama pretpostavke.
 
"Martijev izvestaj je izuzetno ozbiljan, kao i izveštaj Žana-Šarla Gardeta u kojem se pominje zaštita svedoka i prvi zadatak Vilijamsonove ekipe bio bi da obezbedi svedoke u eventualnom postupku koji će se voditi pred nekim međunarodnim tribunalom", rekao je Vekarić.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: