Život i ljudi

0

Ko (ne)želi mušku kontraceptivnu pilulu?

Autor: Milan Marjanović

Izvor: Novi magazin

Ko (ne)želi mušku kontraceptivnu pilulu?

Nedugo pred katolički Božić sve novine, radio i TV stanice bile su pune uzbudljivih vesti: muška kontraceptivna pilula bi uskoro mogla postati realnost. Istraživači na Univerzitetu Monaš u Melburnu otkrili su način kako da se blokira nekoliko proteina koji kontrolišu kretanje spermatozoida. Rezultat je bio potpuna, ali privremena neplodnost kod muškaraca koja ne bi imala dugoročni efekat na „vitalnost spermatozoida i na seksualno i opšte zdravlje ljudi“, uveravao je doktor Sabatino Ventura vođa istraživanja.

Lek bi se uzimao oralno kao i ženska kontraceptivna pilula, ali to nije glavna karakteristika ove pilule. Presudno za muškarce je to što uzimanje ove pilule neće uticati na njihov libido i seksualno ponašanje. „Ako ništa drugo, trebalo bi da poboljša njihov učinak sa strategijom koju koristimo“, rekao je Ventura.

ŽENE, NAPRED: Odgovor na istraživanje nije bila potpuna histerija, ali je imao jakog odjeka. Dejzi Bjukenon je u Gardijanu napisala: „Žene, bacite svoje gaćice u vazduh..... Nema više zakazivanja kod lekara, uzimanja recepata, injekcija, promene raspoloženja i razdražljivosti za nas“. Dejli mejl je pokrenuo široku društvenu raspravu o tome da li će žene ikada verovati muškarcima da uzimaju pilulu. Bilo je mišljenja da uprkos svim rezervama povodom kontraceptivne pilule, ona može biti značajan korak u razvoju jednakosti polova ako zaživi. Kontracepcija bi konačno mogla da postane zajednička odgovornost.

Ventura je došao na ideju za pilulu pre 25 godina kao postdiplomac, a sada mu je 49 godina. Kaže da je „čekao da tehnologija uhvati korak s njim“. On nikad nije u potpunosti verovao da će doći dan kada će primati pozive iz celog sveta i kada će se novinari otimati za razgovor s njim.

Muška kontracepcija je lukava, objašnjava dr Ventura, jer muškarci prave hiljadu spermatozoida svake sekunde i morate sve da ih zaustavite. Žene proizvode jednu jajnu ćeliju mesečno, tako da je to jednostavniji medicinski izazov. „Zapamtite“, primećuje on, „ako samo jedan od tih spermatozoida dođe do jajne ćelije, vi ste izgubili vašu kontracepciju.“

ELEGANTNO REŠENJE: Ventura je pohvaljen od strane kolega naučnika za pružanje elegantnog rešenja za ovaj dugogodišnji problem. On na nenaučni i jednostavan način objašnjava kako će njegova pilula raditi. Kaže da zamislimo avion: avion skida ejakulat i ostavlja muško telo, ali pre toga mora da se napuni putnicima, odnosno spermatozoidima. Njegova pilula utišava saopštenje u aerodromskom terminalu i govori putnicima da se ukrcaju. „Dakle, avion uzleće“, kaže on, „ali nema putnika u njemu“.

To zvuči genijalno. Ovde je reč o kontracepciji koja je nehormonska, ne zahteva operaciju, pa je potpuna reverzibilna. Ovde dolazi do ciljanja na dva proteina sa vazodilatatorima – lekovima koji omogućavaju povećan protok krvi kroz penis, poput recimo vijagre. To je jedna od dobitnih kombinacija i za muškarce i za žene: jedan od najtrajnijih svetih gralova zdravlja bi bio blizu da bude otkriven.

Među prvima koji su se oglasili nakon vesti o pronalasku bila je Elejn Lisner, osnivač neprofitne grupe iz San Franciska Male Contraception Information Project. Ova žena u 40-im još od svojih studentskih dana na Univerzitetu Stenford sluša o muškoj kontracepciji. Slušala je „horor priče“ od svojih prijateljica koje su uzimale pilule i želela je da istakne prepreke koje će se desiti pre nego što se pilula pojavi na tržištu.

Ispitivanje pilula je sprovedeno na miševima, a sad naučnici treba da naprave ljudski ekvivalent. To bi bio značajan projekat koji bi mogao da se finansira bar još jednu deceniju.

„Ovaj rad je još u ranoj fazi“, kaže Lisner i upozorava: „Kad čujete pet do deset godina to možda znači i nikada“. Ako zaista želimo muško kontraceptivno sredstvo moramo da završimo posao na onome što smo već počeli.“

Lisner nije potpuno nepristrasna. Ona je mnogo uložila u nabavku međunarodnih prava za muški tretman kontracepcije razvijen u Indiji pod imenom Vasalgel. Ipak, teško je osporiti njen oprez. Vesti o „muškoj piluli“ se pojave svakih pet godina i odmah zauzmu naslovne strane širom sveta. Letimično onlajn pretraživanje pronalazi groblje takvih istraživanja koja nisu uspela iz raznoraznih razloga.

Odmah možemo svima da postavimo pitanje? Prošlo je pola veka od nastanka ženske pilule, zašto je tako teško izaći sa muškim ekvivalentom? Zašto postoji tako veliko interesovanje medija, a tako malo sredstava? A ako smo iskreni, ima li smisla razvoj muške pilule kada će kontrola rađanja uvek na kraju biti fiziološki problem za žene, a ne za muškarce? Odgovori su često iznenađujući i nelogični.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR