Svi hirovi šeika: Kolači od zlata i auto s dijamantima!

2
86

Bogataši iz zalivskih zemalja troše milione na ispunjenje najluđih prohtjeva, od lova na rijetke životinje do kolača s jestivim zlatom.

Iako je ubijanje ugroženih droplji u Pakistanu zabranjeno zakonom, bogati arapski posjetioci svake zime kupuju specijalne dozvole i love ih sa sokolovima. Šeici vjeruju da je meso ptice hubare moćan afrodizijak, pa su je doveli na ivicu istrebljenja.

– Ima li besmislenijeg razloga da ubijete životinju? Ako je lov na hubaru zabranjen za Pakistance, zašto bi šeicima bio dozvoljen? – kaže Naim Sadik, aktivista iz Karačija koji je potpisao peticiju za ukidanje običaja.

Pakistanske vlasti su ove godine izdale 33 dozvole za lov koje omogućavaju svakom šeiku da ubije po stotinu hubara. Na spisku privilegovanih su emiri Katara i Kuvajta, saudijski princ i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi „Gardijan“. Lovci u kampovima provode po nekoliko nedelja, a oprema im stiže privatnim avionima.

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid al Maktum prije dvije godine je u Engleskoj potrošio više od deset miliona dolara na kupovinu 25 ždrjebadi. Drži ih sa ostalim konjima u klimatizovanim štalama čiji je plafon visok devet metara, a pod prekriven borovinom. Šeikovi ljubimci provode ljeto u engleskom gradu Njumarketu, a zimu u Dubaiju.

– Ljubav prema konjima mi je u krvi. Arapska plemena su gajila konje još pre nekoliko vijekova – rekao je 64-godišnji bogataš čiji su konji osvojili preko 150 trofeja u 12 zemalja.

Njegov sin Hamdan bin Mohamed bin Rašid al Maktum (31) također rasipa novac na svakom koraku. Tokom posjete Njujorku naručio je kolač s listićima zlata od hiljadu dolara, poslužen u peharu vrijednom 300 dolara. Arapski investitor Al Valid bin Talal (58) ne štedi kada je riječ o automobilima. Pre nekoliko godina kupio je unikatni „mercedes“ ukrašen dijamantima za 48 miliona dolara. Svako ko je želio samo da dodirne njegov kabriolet s bijelim kožnim sjedištima morao je da mu plati hiljadu dolara.

 

 

 Ime šeika Hamada bin Hamdana al Najana (65), potomka kraljevske porodice iz Abu Dabija, vidljivo je iz svemira. Natpis „Hamad“ na njegovom privatnom ostrvu dugačak je preko tri kilometra i širok 800 metara. Vrh slova H spojen je s moreuzom, tako da natpis ispunjava voda. Poduhvat je šeika koštao oko 22 miliona dolara, što je malo u poređenju sa ukupnim bogatstvom od 22 milijarde.

 

 

 

Izvor: blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Arapi su najvise tafradzije danasnjice ! oni su uvoznici svega i svacega, i danas je Evropljanima najlakse uvaliti Arapima bilo sta ! nije cudo kada su to obicni nepismeni beduini koji su preko noci postali milioneri ! samo nece moci jos dugo ovako, i te nafte ce jednom nestati ! a oni ce se preko noci vratiti na beduinski zivot jer su glupi i nerazumiju nista, neznaju kako se Ekonomija vodi, nemaju Firme,nemaju proizvodnju ! i kada bi im danas sve to oduzeli sta oni posjeduju vidjeli bi da bi im samo Kamile ostale, jer oni za drugo i nisu !!!

  2. …. No to bogastvo mu nemoze obezbediti kartu za dzenet,zavrsice kao obican smrtnik,i sto ce rezultirati pitanjem -Nasta je trosio svoj imetak’
    I sta je od dobrih dela uradio..
    Zapad ima mnogo bogatih ljudi,ali se nijedan ne razmece bogatstvom,dali se moze pohvaliti da je napravio to auto?ne!
    To su ljudi bez normi,i Islam sa takvima nema nista

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.