Iranski brodovi krenuli ka Americi

Iranski mornarički oficir izjavio je da je naređeno ratnim brodovima da se približe američkoj granici kao odgovor na raspoređivanje američkih brodova u Zalivu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.02.2014.

12:36

Default images

"Iranska vojna flota približava se američkoj granici i taj potez nosi poruku", rekao je admiral Afshin Rezaji Hadad, a prenosi Fars.

Komandant iranske Severne mornaričke flote, admiral Afšin Razaje Hadad, rekao je da su brodovi već ušli u Atlantski okean preko voda u blizini Južne Afrike.

Hadad, komandanta severne flote iranske mornarice, rekao je da su brodovi krenuli na put prema Atlantskom okeanu preko "voda nedaleko od Južnoafričke Republike", izvestio je Fars.

Flota, koja se sastoji od razarača i nosača helikoptera, počela je putovanje prošlog meseca iz južne iranske luke Bandar Abas, navodi AP.

Iranski mediji su izvestili da su dva broda-razarača i nosač helikopteera isplovili 21. januara. Nejasno je, međutim, dokle će ti brodovi doploviti, odnosno koliko će se približiti pomorskoj granici SAD, ni kada će to biti.

Brodovi sa oko 30 kadeta mornaričke akademije za obučavanje i redovnim posadama učestvuju u misiji koja će trajati tri meseca.

Agencija takođe navodi da je taj plan deo "iranskog odgovora na američko jačanje prisustva u Persijskom zalivu".

Za sada nema zvanične potvrde ovog izveštaja.

U septembru 2012. Iran je najavio da će poslati svoje brodove u Atlantik da ih razmesti duž američkih pomorskih granica kao protivtežu američkom vojnom prisustvu u Persijskom zalivu, javila je agencija Fars.

U decembru je Pentagon saopštio da ne planira da smanji svoju prisustvo u Zalivu, uprkos privremenom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Izrael: Slanje brodova dokaz o iranskoj "agresiji"

Izrael je danas osudio iransku najavu da šalje brodove ka SAD, označivši je novim dokazom da je ublažavanje sankcija prema Iranu kontraproduktivno.

Komandant severne iranske flote najavio je u subotu slanje ratnih brodova u Atlantik, istakavši da je to poruka, prenele su svetske agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je slanje ratnih brodova jasan dokaz o iranskoj "agresiji" i dokaz da Teheran nije ublažio svoju politiku nakon sporazuma sa svetskim silama da uspori svoj nuklearni program u zamenu za olakšanje sankcija.

"Ublažavanje sankcija međunarodne zajednice protiv Irana nije navelo Iran da ublaži svoju međunarodnu agresiju - desilo se potpuno suprotno", rekao je Netanijahu na sednici vlade.

Izrael za koji se veruje da je jedina nuklearna sila u regionu, mada to izraelski lideri nikada nisu potvrdili, ni porekli, već dugo smatra kontroverzni iranski atomski program pretnjom za svoju bezbednost i nije isključio mogućnost vojne akcije da spreči Iran da razvije nuklearno oružje.

Iran tvrdi da razvoj tog programa služi u mirnodopske svrhe, za proizvodnju energije i novi iranski predsednik Hasan Rohani, koji se smatra umerenjakom, obećao je da će odagnati zabrinutost Zapada zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: