Povoljni krediti za agrar

08. 02. 2014. u 21:26

Ministri Igor Mirović i Dragan Glamočić najavili značajnu pomoć države poljoprivredi. Uskoro kreditna linija od 80 miliona evra, uz povoljnu kamatu

MINISTRI u tehničkoj Vladi Srbije Igor Mirović i Dragan Glamočić najavili su u subotu značajnu pomoć države poljoprivredi, u okviru koje će biti i kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto.

Posle posete poljoprivrednom gazdinstvu Miloja Stejina u Kaću, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će do kraja ovog meseca biti puštena ta značajna kreditna linija, namenjena našim poljoprivrednim proizvođačima.

- Od tog ukupnog kreditnog iznosa, od oko osam milijardi dinara, četiri odsto će biti usmereno u stočarstvo - rekao je Glamočić. - Država će u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom.

Ministar je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapređivanje proizvodnje jer, kako je naglasio „poljoprivreda u Srbiji ima šansu“.

ZAKON U pripremi nacrta novog zakona o zemljištu država je, kako je istakao Glamočić, vodila računa baš o stočarima. - Ubuduće svako ko gaji stoku trebalo bi da ostvari pravo barem na hektar državnog zemljišta - podvukao je ministar.

- Država Srbija preduzima sve da poljoprivrednicima olakša posao, ulažemo u nove sisteme za navodnjavanje. Uskoro sledi potpisivanje i ostvarivanje kredita od 100 miliona dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima - rekao je Glamočić.

Glamočić je najavio da će u narednih mesec i po biti isplaćeno „ono malo što je ostalo“ dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar je napomenuo da će pravilnici o tome biti uskoro gotovi i pozvao poljoprivredne proizvođače da blagovremeno predaju neophodnu dokumentaciju i da prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre.


EKONOMSKI PREOBRAŽAJ

Ministar Mirović, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke, izjavio je da u naredne četiri godine predstoji snažna borba SNS za ekonomski preobražaj Srbije. On je naglasio da je to glavna poruka naprednjaka uoči predstojećih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kole

08.02.2014. 22:30

Pred izbore sve obecavaju. Samo narode glasaj za njih. Bice i para i svega. Raj ce da naprave.

herc

09.02.2014. 20:19

@Kole - Priseti se sada bivšeg Ds-ovca i rekla bih Novog DS-ovca , Tadića, kako obilazi sela i prodaje maglu . Ovi sada govore o realnim mogućnostima.

Zemlju radim sebi da zaradim

08.02.2014. 22:39

I iskreno se nadam velikoj pomoci drzave u pokretanju i prosirivanje poljorivredne proizvodnje...jer je buducnost Srbije u radu radu i samo u radu

političkinekorektan

09.02.2014. 13:29

U EU daju ogromne subvencije, dok naši poljoprivrednici čekaju nekoliko godina da im se isplate ove bedne subvencije. Pomoć u vidu kredita... kao što im pomažu ukidanjem carina za uvoznike, prometom GMO, precenjenim kursom dinara. Sve u svemu značajna pomoć poljoprivredi evropske unije... Ako hoće da pomognu onda će pustiti da se kurs sam formira, a proizvodjačima će obezbediti kupce, kojih ima dovoljno, ali političari nemaju interes u tome.

Dragan

09.02.2014. 19:05

Žao mi je domaćina sa slike koji je u svoje dvorište pustio političare.Šta će oni tu da šetaju i da razgledaju kad im je muka od toga.Pa pobegli su sa takvih imanja i dokopali se Beograda.