Izbori 2014

2

Ljajić: Nije nerealno - koalicija oko SNS sa 126 poslanika

Autor: DJO

Izvor: Tanjug

Ljajić: Nije nerealno - koalicija oko SNS sa 126 poslanika


"Koalicija oko SNS želi da ostvari što bolji izborni rezultat i da se približi cifri od 126 poslanika, što uopšte nije nerealno. Ali ako i budemo u prilici da sami formiramo vladu sigurno ćemo pozvati i neke druge političke stranke da nam se pridruže, jer se reforme ne mogu sprovoditi bez što šire društvene i podrške u parlamentu", rekao je Ljajić Tanjugu.

On je ocenio da se manje-više zna da će koalicija oko SNS dobiti najviše glasova birača, ali je naglasio da nikad nije bilo neizvesnije koja će stranka preći cenzus, navodeći da bi to mogla biti i glavna specifičnost izbora.

Prema njegovim rečima, činjenica da i dosadašnji proevropski blok kao i stranke desnice na izbore izlaze u više kolona jasno govori da ne mogu svi da prođu dobro na izborima.

"Prosta logika i matematika upućuju na to da će neke stranke koje godinama postoje na političkoj sceni, teško preći cenzus i da će nestati nakon ovih izbora", rekao je Ljajić.

Uveren je da vlada koja bude formirana nakon tih izbora biti stabilna, sastavljena od što manjeg broja stranaka i ocenjuje da bi odmah trebalo da krene s rešavanjem ključnih ekonomskih i socijalnih problema, bez "prvih sto dana, koji se daju svakoj vladi za uhodavanje i pripreme".

Potrebno je konačno dovršiti reforme započete još 2000. godine koje, iz više razloga, i to najveći deo u prvoj godini mandata vlade, kako bi građani benefite mogli da osete u trećoj ili četvrtoj godini od njihovog sprovođenja, rekao je Ljajić.

On dodaje da će otpora reformama sigurno biti, ali i da će buduća vlada uvažiti sve društvene grupe na koje se one odnose, kao i da zanoki neće biti donoseni na prečac, bez javne rasprave i konsultacija.

"Neće to uvek biti ni lako ni jednostavno, ali moramo da uvažvamo one zbog kojih zakone i donosimo, inače će svaki zakon biti mrtvo slovo na papiru", smatra Ljajić.

Predstoje nam, dodao je, reforme u nekoliko ključnih oblasti - javnoj upravi, zdravstvenom sistemu, poreskoj politici, tržištu rada i to su, naglašava, ključne stvari koje se moraju uraditi ako "Srbija misli da krene napred a ne da večito tapka u mestu".

"Želimo da afirmišemo socijalni dijalog i da na najbolji mogući način i kroz široku podršku dovedemo zemlju do trenutka kad možemo da otvorimo perspektivu i nadu, jer je najgore što se čini da su nada i perspektiva izgubljene", rekao je Ljajić i dodao da se to može promeniti samo kroz konkretne pomake, a ne davanjem lažnih obećanja.

Bolje je ići politikom malih, ali sigurnih koraka i malih, ali realnih obećanja, rekao je Ljajić.

Govoreći o političkoj situaciji u Sandžaku, Ljajić je rekao da je izvesno da će koalicija oko SNS ostvatiti pobedu "ubedljiviju nego bilo gde u Srbiji" i najmanje 50 odsto glasova, čime će potvrditi dominaciju u tom regionu i dati doprinos ubedljivoj pobedi na centralnom nivou.

Ljajić je rekao da sve stranke iz Sandžaka "trče sada po Beogradu i jure potencijalne koalicione partnere, ne bi li ih neko stavio na listu jer same ne smeju da izađu na izbore i vide koliko su jake".

"Kad sam 2000. godine ušao u DOS, tada su me nacionalnisti optuživali da sam četnik, izdajnik zato što sam ušao u koaliciju koja je sastavljena od stranaka koje imaju centrale u Beogradu. Sada sve druge stranke trče po Beogradu i jure potencijalne koalicione partnere", primetio je Ljajić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Radovan Glisic

Prvorazredni parazit na politickoj sceni. Zanimanje minister. Covek koji moze sa svakom politickom opcijom, samo da je uz vlast. Nikad samostalno nije isao na izbore. Paradigma ove nase tzv. demokratije.

olga

To je moguće samo na maloj izlaznosti oko 30%.Ako se tako nešto i dogodi ubeđena sam da nećete biti dugo na vlasti da će u Srbiji biti bosanski scenario koji je i bez toga izvesan .Vi nemožete ništa da uradite od reformi jer niti znate niti imate sa kim pod uslovom da čak i hoćete.