• Search form

06.02.2014 | 15:20

Svetski pisci pisali Putinu

Svetski pisci pisali Putinu

Ugledni pisci iz celog sveta, među kojima su Salman Rušdi (Rushdie), Margaret Atvud (Atwood), Elfrida Jelinek (Elfriede), Ginter Gras (Günter Grass), Džon Ralston Sol (John Ralston Saul), Orhan Pamuk i Ljudmila Ulitskaja (Ludmila Ulitskaya), kao i desetak autora sa prostora Balkana, osudili su set novih ruskih zakona zbog ugrožavanja slobode izražavanja.

“Kao pisci i umetnici, ne možemo da stojimo mirno i gledamo kako naše kolege i novinari moraju da ćute ili rizikuju progon, a često i drakonske kazne zbog izražavanja svog mišljenja”, navelo je više od 200 autora u otvorenom pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje je objavljeno 6. februara u londonskom “Gardijanu”, dan uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Navodeći da je priča moderne Rusije priča o dramatičnim, gotovo seizmološkim promenama, pisci su naveli da su glasovi njihovih kolega u oduvek uspevali da se čuju i izvan nacionalnih granica, doprinoseći tako političkom i intelektualnom uobličavanju čitavog sveta. Poslednjih godinu i po dana, međutim, ruski zakonodavci usvojili su niz zakona koji ugrožavaju pravo na slobodno izražavanje u Rusiji, a posebno dovode u opasnu situaciju autore pisane reči - takozvani zakoni o gej “propagandi” i blasfemiji zabranjuju “promociju” homoseksualnosti i “verskih uvreda”, kao i dekriminalizaciju klevete.

“Zdrava demokratija mora da čuje nezavisne glasove svih svojih građana. Globalna zajednica ih mora čuti kako bi je obogatila i razliičita mišljenja iz Rusije”, poručili su pisci, među kojima su i Aleksandar Hemon, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić, Nadezda Čačinović, Srećko Horvat, Tone Peršak, Vida Ognjenović i Vladislav Bajac sa prostora Balkana.

Svetski pisci su pozvali ruske vlasti da povuku zakone koji ugrožavaju slobodu govora i priznaju obaveze koje imaju na osnovu međunarodnih konvencija o ljudskim i političkim pravima o poštovanju slobode mišljenja, izražavanja i vere, uključujući i pravo ateizma.

Takođe, ruske vlasti pozvane su da se potpuno posvete stvaranju okruženja u kojem će svi građani moći da uživaju u dobrobitima od slobodne razmene mišljenja.

Među potpisnicima pisma su i Aki Kaurismäki, Ijan Makjuan (Ian McEwan), Kerol En Dafi (Carol Ann Duffy), Džulijan Barns (Julian Barnes)...

Rušdi je izjavio “Gardijanu” da je ta kampanja “izuzetno važna za ruske pisce, umetnike i njima slične građane”.

Uoči Olimpijade u Sočiju, aktivisti LGBT zajednice protestovali su 5. februara ispred ruskih ambasada u dvadesetak gradova širom sveta, apelujući i na sponzore Zimskih olimpijskih igara da progovore protiv anti-gej zakona.

I Ujedinjene nacije osudile su ruske zakone koji ugrožavaju seksualna prava i slobode - generalni sekretar UN Ban Ki-mun iskoristio je priliku za to u govoru uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ističući da se i tema prošlogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, odnosila na sportsku osudu homofobije.

Uprkos burnim reakcijama, Putin smatra da su u redu i da on lično nema predrasude o homoseksualnim osobama.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav