NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Rusija do 2020. obnavlja kompletno naoružanje!

Branko Vlahović

05. 02. 2014. u 21:28

Ruski vojni budžet beleži veliki rast. U 2013. Amerikanci su imali najveći vojni budžet - 582,4 milijarde dolara, na drugom mestu je Kina sa 139,2

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKA vazduhoplovci će ove godine dobiti čak 300 letelica, od helikoptera do borbenih aviona, što je dvostruko više nego u 2013. godine. Do 2020. Rusija namerava da potpuno obnovi naoružanje i tehniku svoje armije. Decembra prošle godine predsednik Putin je otvoreno rekao na savetovanju u Sočiju da Rusija na modernizaciju armije troši ogromne pare jer u sadašnje vreme jedino zemlje sa moćnom armijom mogu biti mirne da ih niko neće „vaspitavati“ i nametati svoje stavove.

Rusija je po vojnom budžetu sada na trećem mestu u svetu a bila je na petom. Po najnovijoj analizi kompanije IHS, u 2013. godini Amerikanci su imali najveći vojni budžet (582,4 milijarde dolara), na drugom mestu je Kina sa 139,2 milijarde, a na trećem Rusija sa 68,9 milijardi dolara. Službeno će vojni budžet SAD za ovu godinu pasti za 1,3 odsto, ali eksperti objašnjavaju da deo vojnih troškova SAD ide iz drugih izvora, tako da se može reći da vojni budžet te zemlje iznosi između 700 i 800 milijardi dolara. Ali po visini vojnog budžeta Rusija je pretekla Veliku Britaniju, koja za armiju troši 58,9 milijardi dolara i Japan čiji je vojni budžet lane bio 53 milijarde dolara.

PET PUTA VIŠE NA prošlogodišnjim velikim ruskim manevrima tenkisti su se žalili novom ministru odbrane Sergeju Šojguu da retko gađaju bojevom municijom pa je to razlog slabe preciznosti. Rezultat žalbe je odluka da ove godine količina bojeve municije koju ruski vojnici i oficiri mogu da potroše na bojevim gađanjima bude uvećana - pet puta.

Spomenuta analitička kompanija prognozira da će Rusija u naredne tri godine povećati svoj vojni budžet za 44 odsto. Prema odobrenom projektu ruskog državnog budžeta, do 2016. vojni rashodi bi trebao da porastu na 98 milijardi dolara! Kad se zna da će se upravo u naredne tri godine zameniti veći deo ruske vojne tehnike, onda je jasno da će država uložiti mnogo novca u vojnoindustrijski kompleks.

Osim ulaganja u novo naoružanje, ruska armija je sada znatno podigla plate svojim starešinama, a uskoro bi trevalo da ceo oficirski sastav ima i rešeno stambeno pitanje. Analitičari kažu da vojni troškovi rastu ne samo u Kini i Rusiji nego i u Indiji, Omanu, Saudijskoj Arabiji čiji je vojni budžet u poslednjih deset godine utrostručen.

Zapadni eksperti kažu da SAD ima najveći vojni budžet ne samo zbog visokih troškova svoje armije nego i zbog toga što Vašington nosi glavni teret i Severnoatlanskog vojnog saveza. Zbog toga Vašington pokušava da deo troškova prebaci na druge članove NATO. Predsednik Evroparlamenta Martin Šulc priznaje da bez podrške SAD, NATO savez ne bi mogao da funkcioniše. Tako su 2001. zemlje EU za odbranu potrošile 251 milijardu evra, a budžeti su sada smanjeni zbog ekonomske krize, pa su vojni rashodi zemalja EU u 2012. bili tek 190 milijardi evra.

U centrali NATO u Briselu su zabrinuti što zemlje EU sve manje ulažu u vojne budžete, rekao je nedavno Anders Rasmusen, generalni sekretar tog vojnog saveza. On objašnjava da manji vojni budžet zemalja NATO može da utiče na smanjenje uticaja tog saveza na međunarodnoj areni.

VOJNI RASHODI

RUSKI vojni ekspert Ruslan Puhov, direktor Centra strategije i tehnologije, kaže da rast ruskog vojnog budžeta treba vezivati sa potencijalnim opasnostima u svetu. Primera radi, odlazak Amerikanaca i njihovih saveznika iz Avganistana može destabilizovati situaciju na granicama Rusije. Puhov ističe da sa druge strane, u Evropi smanjuju vojne rashode jer Nemci sa pravom postavljaju pitanje „ko će nas da napadne“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Zoran

06.02.2014. 08:18

@rus - A koja je to zemlja?Ako mislis na Rusiju pa nije ona sam odbranila svet.Setimo se koliko se zrtvovala Britanija,Amerika i koliko su pomagali tadasnji Sovjetski savez.Budi objektivan.

vladislav76

06.02.2014. 16:38

@rus - Zorane: Setimo se kada je Amerika pocela da pomaze Ruse-(zajedno sa Engl.)?? mnogo kasno su poceli! a sto se tice zrtava necu da komentarisem nije u redu ali razlika je ogromna! Rusa 20- kusur miliona,...a Amera nekih 500hilj...budite realni da dok postoje zemlje kao Rusija da ce postojati neka ravnoteza u politckom svetu! ako Ameri sve uzmu odosmo mi u propast i to je realnost i to zemlje mnoge veoma dobro znaju!

Jabre

05.02.2014. 21:48

Тако се је и Совијетски савез распао, морали су да издржавају све чланице Варшавског пакта и наоружавају их, држе своје трупе у њима а за разлику од Американаца нису имали петродолар. Сада ће мо гледати како ће Америка или да пукне или да се изједначи са Кином и Русијом и тада ће престати њихова хегемонија.

Srdj

05.02.2014. 23:13

@Jabre - Lucidan rezon. Lajk.Mene zanima, ako pogledamo najvece trosadzije, sve su nuklearne sile. Sem jedne, Japana. Otkuda im toliki troskovi? Izgleda da ce pre da svet zapale Japan i Kina nego li Ameri i Rusi.

Nesa

06.02.2014. 00:19

@Jabre - Amerika je jos davn pod prednjom svrgavanja Zalivskih monarhija naterala sve njih da se trgovina nafte vezuje iskljucivo i iskljucivo za dolar!! Sad saberi koliko drzava na svetu koliko nafte godisnje potrosi i kupi i za sve te iznose moraju da "kupe" ili nabave dolare u Americi. I tako svake godine 70 godina, a za samu Ameriku je to jos lepsa stvar. Kao najveci potrosac nafte na svetu za koju joj trebaju ogromne sume tj. neke vrednosti, ovako samo stampa papirice i menja ih za stvarnu vrednost.

bager

06.02.2014. 06:40

@Jabre - hahaha pa nije to seska prodavnica pa da se nafta placa u kesu u dolarima,,,sve su to virtuelna placanja kompjuterima s racuna na racun,s banke na banku ,,racuni su izrazeni u dolarima

Zoran

06.02.2014. 08:23

@Jabre - Izgleda da ne citas strucnu literaturu.Svi naj znacajniji geo stratezi i sa Istoka i sa Zapada,jednoglasno kazu da ce Amerika i Zapad jos u narednih 150 god.imati tehnolosku i vojnu dominaciju.Jel Srbija treba da ceka i narednih 150 god?Daj narode dodji do pameti malo.Procitajte kako je Mletacka Republika uspela da opstane stotinu godina,pa ce vam bidi jasno kako Srbija da ide.

laki

06.02.2014. 11:46

@Jabre - pa gledajuci situaciju i uporedjujuci ajfon i samsung i buducu yotu(ruski telefon sa dva ekrana) ne bih se bas slozio sa tom konstantacijom :) ...a nisu babe i zabe

momo

06.02.2014. 12:07

@Jabre - Конкретно који то геостратег (Руски или Кинески) са истока тако пише. Навијање (са твоје стране) је једно а истина друго.Истина је такође да се сада за следећих 10год. више СВЕ промени него за прошлих 100год.

MaSuper

05.02.2014. 23:32

Pa mogli bi nama da daju koju desetinu rashodovanih aviona, kao što Amerikanci i drugi poklanjaju svojima.

Aca

06.02.2014. 01:28

@MaSuper - Ako nama daju svoju starudiju, šta će onda oni da koriste? Iz godine u godinu, ruski političari najavljuju nabavku savremenog naoružanja i iz godine u godinu, nabavku odlažu, pri čemu svaki put imaju novi izgovor za odlaganje. Da se razumemo, voleo bih da se Rusi naoružaju, jer smatram da je hegemonija SAD najgora opcija, ali prateći situaciju, stekao sam utisak, da su ruski političari i vojni zvaničnici vrlo slični našim - daju 1000 pompeznih obećanja i nijedno ne realizuju.

GALEB BIJELI

06.02.2014. 10:04

@MaSuper - A- zato ste sagradili novu američku ambasadu! Zato ste onako srdačno dočekali g-dju Klinton u Beogradu. Ali- nema frke- vama će ih dati Rusi,samo budite malo uporniji.

Aca

06.02.2014. 11:52

@MaSuper - Pomalo mi je smešno da odgovaram na sopstveni komentar, ali mislim da mi neki ljudi udaraju minuse iz ostrašćenosti, a ne zato što sam izneo neistinite podatke. Rusi su napravili precizne planove investicija u namensku industriju i u opremanje vojske još pre 10-ak godina, ali ništa od najavljenog nisu ispunili i već je sada jasno da planovi neće biti realizovani do ranije zacrtane 2020. godine, a ako redikalno ne promene svoj pristup, neće ih realizovati ni do 2120.

Mitronja

06.02.2014. 07:54

Ma sigurno. A do 2030. ce naseliti Mars i unistiti mrsku Ameriku. A NATO im postavlja rakete na granicnim rampama i uzima drzavu po drzavu iz komsiluka.

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

06.02.2014. 08:08

Rusija nikad nece biti jaca u vojnom pogledu naspram Amerike, svako ko misli da je Rusija neka vojna sila , taj veze sa zivotom nema. Amerika ima na svojoj strani za saveznika sve drzave zapadne civilizacije, u Aziji su im saveznici Japan i Juzna Koreja. Rusija nema nikoga od saveznika, eventualni Ruski saveznici su Belorusija, Kazakstan i niko vise, Ukraina je Rusiji okrenula ledja i ne zeli sa njom. Tehnologija za proizvodnju visoko kvalitetnog oruzja je na strani zapada. Rusija nista nema

momo

06.02.2014. 12:02

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Јој што си паметан. Ни један далматински ћуле ти није раван.

boske

06.02.2014. 21:57

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Nisi ti prosao ni pored knina a ni pored kninske divizije!!Dok je Veljko Milankovic ginuo u Dalmaciji zajedno sa svojom bracom dobrovoljcima iz Bosne i Srbije ti si verovatno srbovao po BGDU i Surcinu pa si u medjuvremenu postao i geostrateg i vojni ekspert!!!

DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN

06.02.2014. 08:18

Ja za svojih 39 godina jos nisam cuo da je neki Ruski avion oborio Americki. Bilo je tih ratova pocev od Iraka, Jugoslavije, Afganistana, Libije i gde sve ne, ali nigde Ruski avion nije oborio Americki uvek je Americki avion rusio Ruski. Kad su Amerikanci resili da postave svoje rakete u Rumuniju i Poljsku Rusi su se samo tako uprpali. Rusi se sa Amerikom ne mogu porediti ni u cemu sto se armije tice pogledajte samo Rusku mornaricu i onaj nosac aviona, pa to je sve korozija pojela budite realni

Smanji dozivljaje

06.02.2014. 11:38

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Niko to tvoje ne cita, lupe ti minus i idu dalje.

laki

06.02.2014. 11:51

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - ...ne razumem... ali sa svojih 35 godina razumem jedno, da Knin i Amerika nemaju veze jedno sa drugim , ali zato znam ciji je Knin bio .

momo

06.02.2014. 12:01

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Не боје се Руци Америке, они сарађују како тако. Руси се боје твоје љепе!

Dusan

06.02.2014. 12:41

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Vidi se da se obrazujes uz emisije tipa:farma,grand sow i sl.

Mlax

06.02.2014. 12:41

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - Sadašnja ruska politika je tzv. asimetrični odgovor. Dakle ne utrkuju se sa Amerikancima. Što se tiče aviona, sjetite se MIG-a 21 u Vijetnamu ...

прћо

06.02.2014. 21:58

@DINARSKA-DIVIZIJA-KNIN - америка 70км ,русија 300км ако ти нешто значи

GALEB BIJELI

06.02.2014. 10:38

Ne bih rekao da su podaci točni vezano za prve tri pozicije. Po nekim drugim izvorima Rusi su neosporno DRUGI- ipak oni imaju svu silu oružja koju treba i održavati,silne kapacitete,najveću razornu silu u MGT, itd.

Оливера

06.02.2014. 11:01

Америка троши највише новца на армију, али то не мора да значи да се тај новац, за њих гледано, паметно троши. Вероватно трећина средстава иде на непотребне трошкове, корупцију и превелике плате руководилаца, то јест генерала. Прошле године су само 17 милијарди долара дали за хлађење еркондишн уређајима.

vladislav76

06.02.2014. 16:41

Dok postoje Rusija,Kina i slicne zemlje dotle ce postojati ravnoteza u svetu!...Nismo svi isti i ne zivimo isto i ne razmisljamo isto i Amerika i neke zemlje koje namecu svoj stil zivota,razmisljanja i svoju politiku to moraju da shvate da to tako mora biti.Ne moze postojati jednostarn nacin misljenja i zivljenja i nikada i nije postojao!...sada kako ko oseca tako nekak naginje ka strani koju podrzava.Uzmite primere iz zivota jednih i drugih pa odlucite..ne komentarisite ko je jaci i ko je bolji