Capital.ba

OeNB neće prodavati zlato iz rezervi

21.08.2009. / 8:05

zlatoBEČ, Austrijska nacionalna banka (OeNB) narednih godina ne namjerava da prodaje zlato iz svojih rezervi, izjavio je direktor te institucije Peter Celner.
 “Naše rezerve zlata su dovoljne i nemamo namjeru da značajne količine prodamo”, kazao je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.
 “Austrija novom sporazumu o zlatu nije pristupila ne zbog toga što ima namjeru da ga prodaje, već zato što želi da zadrži mogućnost da to čini”, objasnio je Celner.
 OeNB je početkom avgusta potpisala sporazum sa 19 evropskih centralnih banaka kojim se potpisnici obavezuju da do 2014. ne prodaju više od ukupno 2.000 tona zlata,
 Kvota za prodaju zlata koja pripada Austriji nije objavljena, ali eksperti procjenjuju da se radi o 50 do 60 tona u narednih pet godina.
 OeNB svoju kvotu nije iscrpila ni tokom važenja protekla dva sporazuma, jer je ta banka u proteklih pet godina prodala 37,5 tona zlata, a 2007. i 2008. nije prodala ništa, iako je tada cijena zlata bila, na svjetskim berzama, rekordna.
 “Rezerve zlata nacionalnih banaka nisu nešto što se brzo mjenja, već iza njih stoje dugoročna valutna razmišljanja”, istakao je Celner.
 Prihode od prodaje zlata iz zaliha OeNB koristila je od 2000. za povećanje svojih rezervi evra.
 Austrija sada raspolaže sa nešto preko 280 tona zlata, ili oko dvije trećine količine koju je imala prilikom “rađanja” evra od 1999/2000. godine.
 Zlato je dio monetarnih rezervi evro-sistema, ali o njegovom korišćenju se ne odlučuje u Frankfurtu, gdje se nalazi Evropska centralna banka, već u Beču.
 Celner je objasnio da rezerve zlata Austrije nisu skladištene samo u Austriji. Naime, samo jedna manja količina se nalazi u zemlji, a većina raspoloživog “najsjanijeg od svih metala” je raspoređena po svijetu, prije svega u Londonu i Cirihu, kao i drugim berzanskim centrima gdje postoji aktivna trgovina tim dragocjenim metalom.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!