Zdravlje

Nedelja, 02.02.2014.

14:11

Program ranog skrininga daje dobre rezultate

Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva obuhvaćeno je 20 odsto građana ciljne grupe i postignuti su planirani rezultati, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: Tanjug

Default images

U ovoj godini planirano je povećanje broja domova zdravlja u kojima će se sprovoditi Nacionalni program skrininga i još veći obuhvat stanovništva koje spada u ciljne grupe, a u toku je javni poziv ministarstva za prijavu projekata za realizaciju Nacionalnog programa "Srbija protiv raka".

Projekte mogu prijaviti bolnice i klinički centri iz plana mreže zdravstvenih ustanova, a prijavu projekta mogu zajednički podneti dve ili više zdravstvenih ustanova.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50 do 69 godina, preventivni pregledi se sprovodi u 27 domova zdravlja i prema planu aktivnosti u prvoj godini sprovođenja očekivani obuhvat je 20 odsto žena navedene ciljne grupe, podsećaju iz Ministarstva zdravlja.

Pozivom na skrining raka dojke obuhvaćeno je 36,9 odsto žena (64.808), od kojih se odazvalo 37,7 odsto, a u ovoj godini pregledi će se sprovoditi u 41 domu zdravlja.

Skrining raka grlića materice sprovodi se u 12 domova zdravlja i pozivaju se žene od 25 do 64 godine. Pozivom je obuhvaćeno 48 odsto žena ciljne grupe (87.875), od kojih se odazvalo 47,9 odsto, a prema planu za ovu godinu skrining će se sprovoditi u 42 doma zdravlja.

Žene i muškarci od 50 do 74 godine pozivaju se na skrining karcinoma debelog creva i preventivni pregledi sprovodi se u 20 domova zdravlja.

Pozivom je obuhvaćeno 14,7odsto građana (36.862), od kojih se odazvalo 61,4 odsto pozvanih iz ciljne grupe, a u ovoj godini pregledi će se sprovoditi u 31 domu zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i zdravstvenih ustanova, u decembru 2012. godine započelo sprovođenje organizovanih skrining programa raka dojke, raka grlića materice i raka debelog creva.

Od 1. jula 2013. godine deo aktivnosti u oblasti skriniga sprovodi Kancelarija za skrining raka u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Nacionalni program "Srbija protiv raka", kao i Nacionalni programi za rano otkrivanje raka grlića materice, dojke i debelog creva predstavljaju odgovor zdravstvenog sistema na činjenicu da su maligne bolesti jedan od najčešćih uzročnika oboljevanja i smrtnosti.

Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: