Svet

0

Indonezija: Proradio vulkan, 14 mrtvih

Autor: VM

Izvor: Agencije/Novi magazin

Indonezija: Proradio vulkan, 14 mrtvih

Među žrtvama je četvoro đaka koji su išli na školski obilazak vulkana i lokalni novinar, saopštio je portparol Nacionalne agencije za vanredne situacije Sutopo Purvo Nugroho.

On je rekao i da je vlada u petak dozvolila da se oko 14.000 ljudi koji žive u opasnoj zoni, pet kilometara oko vulkana, vrati kućama, pošto je aktivnost vulkana počela da se smiruje.

Posle jutarnje erupcije vulkana Sinabung, usledila je mnogo snažnija eksplozija i izbacivanje lave niz južne obronke na udaljenost najmanje pet kilometara.

Televizijski snimci prikazuju sela, njive i drveće oko vulkana, pokriveno pepelom, preneo je AP.

Vlasti i dalje pokušavaju da spreče najmanje 16.000 žitelja ove oblasti da se vrate kućama, ali mnogi od njih su insistirali da obiđu svoja imanja, pošto su više od četiri meseca proveli u privremenim skloništima. U ovoj oblasti je u novembru stepen opasnosti podignut na najviši nivo.

"Broj žrtava najverovatnije će porasti, jer se mnogi još smatraju nestalima, a mrak otežava potragu za njima", rekao je Asep Sukarna koji predvodi operaciju spasavanja.

Broj evakuisanih porastao je na najmanje 30.000, a u ugroženu oblast poslata je pomoć u hrani, lekovima i šatorima.

Sinabung je jedan od oko 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja se nalazi u pacifičkom "vatrenom prstenu", gde su erupcije i zemljotresi veoma česti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR