• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Italiji "potop"

Izvor MONDO/Agencije

Kiša i sneg izazvali su poplave u Italiji zbog kojih su Rimljani spas tražili na krovovima kuća, a stanovništvo grada Pisan u blizini Pize je evakuisano.

Klizišta uzrokovana poplavom zahvatila su improvizovane domove u Rimu, a spasilačke službe su spasile šest ljudi.

Najviše problema je zabeleženo u zapadnom delu RIma gde je najmanje jedna podzemna stanica zatvorena zbog poplave, a saobraćaj je bio otežan zbog visine vode i palih stabala.

Mnogi stanovnici Rima su spas pronašli na krovovima svojih kuća, a u severnom predgrađu glavnog italijanskog grada voda je dostizala visinu i do tri metra.

Vatrogasci su pomoću gumenih čamaca spasavali stanovnike distrikta Prima Porta, među kojima je bilo i porodica s malom decom. Prodavnice i podrumi su također poplavljeni u ovom mestu gde se dve pritoke ulivaju u reku Tibar, koja se izlila iz korita.

Oko 3.000 stanovnika Rima je telefonom za hitne slučajeve zatražilo pomoć u periodu od samo nekoliko sati. Spasilačke ekipe su poslate na 400 različitih lokacija kako bi pomogli ljudima, a u izvršavanju zadataka ih je sprečavalo loše vreme, klizišta i poplave. Gradonačelnik Rima Ignacio Marino je rekao je uspostavljeno nekoliko skloništa u kojima se nalazi oko 100 ljudi.

U Toskani su Pisa i Firenca također poplavljene posle izlivanja reke Arno. Javne službe u Pizi su zatvorene, a članovi hitnih službi su podizali barijere i ojačavali nasipe kako bi vodu usmerili prema moru. Ulice koje vode ka centru grada su bile blokirane iz sigurnosnih razloga. Oko 1.000 ljudi je evakuisano iz ugroženih stambenih objekata.

Poplave u Rimu, Veneciji, Pizi...
Izvor: YouTube

Mali gradovi oko Firence, među kojima je i Prato, okruženi su vodom. U Pratu su poplavljene neke kuće nakon što se reka izlila iz korita. Italijanski premijer Enriko Leta je apelovao da se posebna pažnja usmeri na nasipe kod rieka Tiber i Arno, koje ugrožavaju Rim, Firencu i Pizu.

Šteta na severoistoku Italije se procijenjuje na 350 miliona evra.

U regiji Liguria škole su zatvorene zbog obilnog snega.

Meteorolzi kažu da je opasnost od poplava porasla u poslednjih nekoliko godina. Postoji i nekoliko objašnjenja. Jedno govori o podizanju morskog dna zbog mulja i eksploatacije plina iz mora u blizini Venecije. Venecija je poplavljena plimnim talasom, koji je 140 centimetara iznad prosečnog nivoa mora. Krivci su i tektonske ploče ispod Jadranskog mora koje klize ispod Apenina, zbog čega ovo područje gubi na visini. Naučnici su razvili različite načine zaštite Venecije od vode nakon katastrofalne poplave 1966. godine, a sistem pokretnih barijera nazvan MOSE je blizu završetka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image