Srbija

Četvrtak, 30.01.2014.

18:23

EK: Nema ustupaka oko Južnog toka

Evropska komisija (EK) nije odstupila od stava da treba revidirati sporazume šest članica EU i Rusije o Južnom toku, jer su u suprotnosti sa propisima EU.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je navedeno, Srbijom, koja ima sličan sporazum sa Rusijom, a nije članica EU, baviće se Evropska energetska zajednica, rečeno je Tanjugu u sedištu EK.

"Naš stav ostaje da su međuvladini sporazumi o Južnom toku u neskladu sa evropskim propisima i da ih treba revidirati ili prilagoditi", kaže portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera, Sabine Berger.

Ona je time demantovala medijske izveštaje da je, na samitu EU-Rusija u utorak u Briselu, EK odustala od pokušaja da revidira bilateralne sporazume šest članica EU o ovom gasovodu.

Njih je Komisija ranije ocenila kao suprotne evropskim propisima usvojenim u okviru takozvanog Trećeg energetskog paketa, kojima se propisuje da ista firma ne može istovremeno da bude ekskluzivni uvoznik i distributer gasa, kao i ekološkim propisima koje, po mišljenju Komisije, ruski Gasprom zaobilazi.

U sedištu EK Tanjugu je rečeno da će se Srbijom, koja ima sličan međuvladin sporazum sa Rusijom, baviti Evropska energetska zajednica, s obzirom na to Srbija nije članica EU i da u njoj Treći energetski paket nije na snazi.

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala i ratifikovala, Treći energetski paket treba da počne da se primenjuje od 2015. godine, a stav Komisije je da do tada domaći ugovori o Južnom toku treba da se usklade sa pravilima EU.

Bergerova je podsetila da su se Etinger i ruski ministar energetike Aleksandar Novak tokom susreta u Moskvi prošle nedelje saglasili da na nivou radnih grupa nastave razgovore o tehničkim i pravnim aspektima izgradnje gasovoda Južni tok.

Komisija je u ime šest zemalja članica ovlašćena da pregovara sa Moskvom o reviziji sporazuma, ukazala je Bergerova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

14 h

Podeli: