Boris Tadić napustio DS

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS-a, Boris Tadić, napustio je stranku koju je vodio od februara 2004. do novembra 2012. godine.
Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS-a, Boris Tadić, napustio je stranku koju je vodio od februara 2004. do novembra 2012. godine.

Tadić je odlučio da napusti DS zbog neslaganja sa, kako kaže, pravcem kojim ide stranka pod vođstvom Dragana Đilasa.

Tadić na nedavnoj maratonskoj sednici GO DS-a nije dobio podršku jer je većina članova stala uz Dragana Đilasa. Tadić je tada rekao da nije zadovoljan odlukom stranke.

Podsetimo da su tada Đilasa, između ostalih, podržali Bojan Pajtić, Dragoljub Mićunović, Vida Ognjenović, Nataša Vučković, Dragan Šutanovac, dok su Tadićev predlog podržali Miki Rakić, Slobodan Homen, Snežana Malović i druge demokrate koji su bili na funkcijama za vreme predsedničkog mandata Tadića.

Tada je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović pozvao sve članove DS-a, a ne samo Glavnog odbora, da ostanu jedinstveni. Mićunović je ranije rekao i da Demokratska stranka nije "ni Draganova, ni Borisova".

Boris Tadić je, međutim, odbio poziv Dragana Đilasa da pomogne kampanju DS-a za beogradske izbore kada su u medijima i počele da se pojavljuju spekulacije da će Tadić na izbore ići sa svojom listom.

Reakcije na Tadićev odlazak iz stranke

"Boris Tadić je izabrao najgori trenutak da napusti tu stranku, ocenio je politički analitičar Cvijetin Milivojević.  "Tajming koji je Tadić izabrao da sruši Đilasa je najgori mogući. Ta odluka je začuđujuća, jer je potpuno jasno da Đilas ne može da pobedi na izborima, pa bi se verovatno 16. marta povukao sa mesta predsednika DS", kazao je Milivojević.

Kako je ocenio, ostavka Tadića najviše odgovara Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koja "sada može samo da trlja ruke". On je ocenio da je "vrlo verovatno da se Tadić vrati u Demokratsku stranku" i podsetio da je i član te stranke Dragoljub Mićunović napustio stranku 1994. godine, ali se vratio nakon smrti tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Milivojević je kazao da se Đilas tek kada je prestao da bude gradonačelnik Beograda setio da bude opozicija, jer je do tada zavisio od "dobre volje Vučića".

Izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević izjavio je danas da je odlazak Borisa Tadića iz Demokratske stranke prvenstveno teret za tu stranku, a posredno bi mogao da koristi svima ostalima, među kojima i Srpskoj naprednoj stranci. "Ključni problem je u tome što je mnogo birača koji su u maju 2012. godine glasali, sada neopredeljen. Jedan broj njih bi Tadićev odlazak iz DS mogao da obeshrabri i to bi demokratama moglo da predstavlja teret u kampanji, jer su mogli da računaju na njih i motivišu ih da glasaju", rekao je Blagojević.

Blagojević je ocenio da izgleda kako Tadić namerava da učestvuje na izborima i da "ima nekakav potencijal" da doprinese stranci ili koaliciji s kojom bi izašao na izbore. "Teško je sada napamet proceniti koliko bi glasova mogao da donese. Da li je to korist za SNS i sve druge zavisiće i od toga da li će se formirati drugi blok ili ne", rekao je Blagojević.

Blagojević je naveo da ne bi bilo neke koristi za SNS ako bi se formirao drugi blok kojem bi se pridružili potencijalni Tadićevi birači, jer naprednjaci tada ne bi dobili mnogo više glasova. "To je izborna matematika, ali je nešto drugo postizborna matematika, kada posle izbora počnu kombinacije i pregovori o vladi", rekao je Blagojević.

  • linoleum

    04.02.2014 07:17
    nevidjeno
    Objavite imovinu koju gospodin Tadic poseduje,treba mu jos i jos,a sta bi inace radio,nego jos malo da prikupi,sirot covek u svakom smislu.
  • nella

    31.01.2014 15:32
    Ako covek koji je toliko godina proveo u stranci izgovori takve reci i uvrede za ljude sa kojima je zajedno vise od 20 godina, onda je svaki komentar suvisan.Konacno se pokazao.
  • DHJ

    31.01.2014 08:12
    napred Borise
    Dok je Boris vadio Srbiju iz mulja u ocima EU, Pajtic, Djilas, Sutanovac i ostala ekipa su vodili Srbiju i DS ka dnu zbog svoje halavosti. Dok je Boris verovao u castan rad, postenje i na prvom mestu mu je bio narod toliko kod doticnih je bilo najbitnije kako napuniti svoj djep.Ima izvrsnih ljudi u DS koji su na strani Borisa i apsolutnu ce dobiti moj glas na izborima.Podrska Borisu.Jedno pitanje za novinare kada ce te izbaciti popis imovine Borisa Tadica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ko može u "Kobre" i specijalce?

Konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije – 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" otvoren je do 31. jula.