Capital.ba

Cijene goriva ne bi trebalo podizati

19.08.2009. / 8:00

benzinska-pumpaBANJALUKA,  Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, kaže da u narednom periodu neće doći do najavljivanog povećanja cijene goriva za pet do deset feninga.
“Stav Udruženja je da cijene goriva ne bi trebalo podizati, jer nema osnova za tako nešto. Ukoliko su neke pumpe podigle cijene, to je na njima i njihovoj poslovnoj politici”, kazao je Mitrović.
On je istakao da cijena goriva na našim pumpama zavisi od nekoliko faktora, ali da je najbolji pokazatelj cijena nafte na svjetskom tržištu.
Dragana Kalabić, pomoćnik ministra industrije enerketike i rudarstva RS, takođe ističe da povećanje cijene goriva nema osnova, jer su cijene na svjetskom tržištu stabilne i u prethodnom periodu nisu se drastično povećavale.
“Trenutno nema osnova za povećanje cijena goriva, ali s obzirom na to da RS i BiH zavise od uvozne nafte, u narednom periodu, ukoliko dođe do skoka cijena ovog energenta na svjetskim berzama, potrošači u BiH će to svakako osjetiti”, kazala je Kalabićeva.
Nikola Lalić, direktor marketinga benzinskih pumpi “Petrol”, kaže da je ova pumpa poslijednji put podigla cijenu goriva prije desetak dana i to za, u prosjeku oko dva fenniga, i da u narednom periodu neće biti novih cijena.
“Nećemo podizati cijene goriva kao što je to bilo najavljivano, jer je cijena nafte u svijetu stabilna. Rafinerija u Brodu nije podizala cijene, tako da nema nikakvog osnova da cijene budu korigovane”, kazao je Lalić i dodao da mu nisu jasni neki medijski napisi u kojima je cijena goriva već skočila za deset feninga.
Cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu juče se kretala oko 67,37 dolara i u odnosu na prethodni dan, kada je bila najaniža u poslijednje dvije semice, porasla je za 0,67 dolara.
Na pumpama širom RS cijena euro dizela kreće se od 1,71 do 1,80 KM, bezolovni benzin košta od 1,75 do 1,81, dok su cijene supera od 1,83 do 1,89 KM.
Dragovan Petrović, sekretar Udurženja potrošača RS, kaže da naftaši, ukoliko poskupljuju svoje proizvode, uvijek se pravdaju svjetskim tržištem, ali kad treba da ih pojeftine, to isto tržište za njih nije realno.
“Ako se vode logikom svjetskih berzi, zašto danas gorivo nije 1,1 KM, jer je prošle godine u julu cijena barela bila preko 140 dolara, a na našim pumpama gorivo je koštalo oko 2,3 KM. Sada je cijena barela oko 67 dolara i gorivo je blizu 1,9 KM, što nema nikakve matematičke logike”, kaže Petrović.Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Cijene goriva ne bi trebalo podizati

    1. Dragana

      Želim samo da vam kažem da je do spomentuog podizanja cijena za 10 feninga na pumpama u Istočnom Sarajevu već došlo. A da je prethodnog mjeseca kada se govorilo o smanjenju za par feninga takođe došlo do podizanja cijena za tih par feninga.
      Pa stvrano o čemu se ovdje radi?

    2. Tihi

      na pumpi slovenackog Petrola (bivsi Ideal petrol) super je 2.03 KM!!

    3. b191

      Kurs dolara je, više-manje, na istom nivou već duže vrijeme.

    4. slavuj

      “potrošač” računaš li ti kurs dolara?

      Ne prodaju rafinerije derivate u KM

    5. bosman

      Je bi rekao kriminalcu Vojinoviću i ostalima koji (ne)opravdavaju podizanje cijena goriva da se manu prdljavine. Sit sam i njih i njihovih javljanja po novinama. To su obični lihvari i đukele koje su se u ratnom i poratnom vremenu napajsali “krvavih” para pa sada glume pamet

    6. Nostradam

      Petroviću ne spominji logiku u RS!