• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kijev: Demonstranti "vladaju" u šest regiona

Izvor MONDO/Agencije

U šest regiona zapadne Ukrajine demonstranti su okupirali zgrade lokalnih vlasti čime se otvara mogućnost da predsednik Viktor Janukovič izgubi kontrolu nad znatnim delom zemlje.

Demonstranti su danas upali i u kancelariju Mihaila Papijeva, gradonačelnika mesta Černivci, u blizini granice s Rumunijom, primoravši ga da im prepusti gradsku skupštinu.

Oko 1.000 demonstranata protestovao je danas i ispred zgrade regionalne uprave u Užgorodu, glavnom gradu regiona Transkarpatije, na granici s Mađarskom i Slovačkom. Ovaj region karakteriše kompleksna etnička i jezička struktura, po čemu se donekle razlikuje od ostatka Zapadne Ukrajine.

U Lavovu su demonstranti juče zauzeli zgradu državne uprave i primorali guvernera Olega Saloa da napiše izjavu o ostavci. Salo, koga je kao i sve druge guvernere u Ukrajini postavio Janukovič, a nije ih birao narod, naknadno je izjavio kako je ta ostavka nevažeća, data pod pritiskom, izveštava AFP.

U zauzetoj upravnoj zgradi je prenoćilo 200 ljudi, koji ne pokazuju nameru da je napuste, već su je opasali barikadom od vreća s peskom i automobilskih guma.

Demonstranti su takođe blokirali autoput koji od Lavova vodi prema granici s Poljskom.

Januković nikada nije bio previše popularan u Zapadnoj Ukrajini, čije stanovništvo većinom podržava integraciju sa EU i čini gro demonstranata koji u Kijevu protestuju protiv njegove vlade, dok je istok zemlje, sa kojeg potiče i sam Janukovič, više rusofilski nastrojen.

Ozbiljni sukobi su prošle noći zabeleženi i u gradu Čerkasiju, južno od Kijeva, gde je policija uspela da spreči demonstrante u osvajanju zgrade lokalne administracije i uhapsila 58 ljudi.

U Ivano-Frankivsku, hiljade demonstranata je uspelo da okupira dva sprata zgrade regionalne administracije, uprkos otporu policije kojha je koristila suzavac.

U Rivnu su demonstranti osvojili zgradu lokalne uprave i prenoćili u njoj, ali su danas dozvolili službencima koji su došli na posao da rade.

Zgrada lokalne administracije je došla u ruke demonstranata i u regionu Hmeljnicki, dok je  gradu Lutsku, središtu regona Volin, policija sama dozvolila demonstrantima da uđu u zgradu lokalne administracije nakon što je tamošnji guverner najavo ostavku.

Inače, lider opozicijeje pozvao jutros pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lvovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinski mediji.

Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije.

Obraćajući se pristalicama opozicije, okupljenim na Trgu nezavisnosti u Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Vitalij Kličko jutros je pozvao ljude na generalni štrajk.

Janukovič imenovao novog šefa kabineta

Predsednik Ukrajine je na čelo svog kabineta imenovao predstavnika tvrde struje. Janukovič je potpisao ukaz kojim se imenuje Andrij Kliujev za šefa predsednikovog kabineta na mesto Serhija Liovočkina, koji je podneo ostavku prošle nedelje.

"Vlasti se moraju suočiti sa generalnim štrajkom! Ako budemo ujedinjeni neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine", poručio je Kličko.

Njegov govor je praćen povicima "u napad" i "samo napred".

Opozicioni lideri se obraćaju demonstrantima, obaveštavajući ih o ishodu pregovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem. Njihove govore prekidaju povici i žviždanje demonstranata.

Opozicioni lider Vitalij Kličko, koji je bio u delegaciji za pregovore sa Janukovičem,  ocenio je da jedini izlazak iz ćorsokaka leži u međunarodnom posredovanju.

"Bilo kakva rasprava o tome kako da se reši kriza u Ukrajini mora da se održi uz učešće međunarodnih predstavnika na najvišem nivou", rekao je bivši bokserski šampion a danas političar Kličko.

On je kazao da "umesto da zauzme kurs za rešenje krize u zajedničkom smislu, Janukovič je proglasio rat sopstvenom narodu. Pokušava da održi vlast po cenu krvi", naveo je Kličko.

U Kijevu su opozicioni demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja u centru grada, blizu Trga nezavisnosti - Majdana.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko pozvao je pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinsk
Izvor: YouTube

Lider stranke Batkivščina u parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade. Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.

Policija nije reagovala na podizanje nove barikade koje je počelo posle objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča.

JANUKOVIČ NUDI REKONSTUKCIJU VLADE ALI I PRETI

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič danas je obećao da će sledeće nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade u cilju ublažavanja krize u toj zemlji, ali je takođe zapretio da će upotrebiti "sve zakonske metode" ukoliko rešenje ne bude pronađeno.

Janukovič je danas na sastanku sa predstavnicima religijskih zajednica u Ukrajini izjavio da će doneti odluku o rekonstrukciji u utorak 28. januara na vanrednoj sednici vlade, obećavši istovremeno da će se u parlamentu raspravljati i o izmenama kontroverznog zakona o zabrani masovnih javnih okupljanja, prenela je agencija AFP.

Sa druge strane, Janukovič je proevropskim demonstrantima poručio: "Ukoliko sve ispadne kako treba, odlično, ali ako ne, iskoristićemo sve zakonom dopuštene metode" za razrešenje krize.

Prema navodima ruskog Interfaksa, predsednik Ukrajine je takođe ponudio amnestiju za više desetina privedenih aktivista.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misa

Kad su ovi na vlasti blagi-uvedi vanredno stanje, vojsku na ulice i gotovo sa protestima.

strasno

Klicko razocarao ! ... kao prvo taj narod su Rusi, poznati kao Malorusi, uz jos dve velike grupe Belorusa i Velikorusa... a od Lavova do Kijeva (zapadna Ukrajina) su zasektaseni Rusi, danas Ukrajinci. 60 godina pokusavaju da ukrajnizuju celu bivsu sovjetsku republiku (sire vestacki jezik). Neka se lepo podele, ali Kijev da ostane (kako je i istorijski bilo) u Rusiji, a ovi zapadno 'pravi' Ukrajinci nek idu u Evropu.

Lord Milash

Bice zanimacije nove demonstracije evo mi se spremamo opet da ih lemamo. Pozdrav za policiju i demonstrante u Kijevu!:-D

special image