Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za vreme svog dosadašnjeg mandata posetio 27 država, među kojima skoro sve ključne svetske sile i zemlje regiona, pokazuju podaci koje je Danas dobio od Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Što se tiče regiona, Nikolić nije bio u Rumuniji i Albaniji, ali neposećena je ostala i najmoćnija članica Evropske unije – Nemačka. Stručnjaci za međunarodne odnose ocenjuju za Danas da je Nemačka dosad bila „resor Aleksandra Vučića“, ali da se u narednom periodu, zbog pregovora o pristupanju EU, mora očekivati da Nikolić ode u zvaničnu posetu i toj zemlji.

Od članica EU, Nikolić je u prethodnih više od godinu i po dana zvanično posetio Belgiju, Francusku, Italiju, Grčku, Slovačku, Kipar, Bugarsku, Mađarsku i Sloveniju. Bio je po tri puta u Rusiji i Turskoj, dva puta u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, jednom u Kini i jednom u Vatikanu. Tokom svog mandata na spisku međunarodnih aktivnosti predsednika našle su se i Belorusija, Ukrajina, Azerbejdžan, Izrael, Palestina, južnoameričke države Brazil i Čile, kao i afričke Etiopija i Južnoafrička Republika.

Od država regiona Tomislav Nikolić je posetio Hrvatsku, Republiku Srpsku u BiH, Makedoniju i Crnu Goru. Nije bio u glavnom gradu BiH Sarajevu. Na pitanje koje su zemlje u planu za ovu godinu, u kabinetu predsednika nismo dobili odgovor.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, ukazuje da je Nikolić kao predsednik Srbije obišao većinu država regiona, neke važnije članice EU, kao i Rusiju i Kinu, a da za određene zemlje iz šireg okruženja verovatno nije bilo vremena i interesa. „Spoljnopolitička aktivnost predsednika je u okviru onoga što se očekuje od njegove funkcije“, napominje Simić.

Komentarišući to što Nikolić nijednom za sada nije posetio Nemačku, naš sagovornik objašnjava da je očigledno reč o „podeli rada u državnom vrhu“, pa da je za razliku od njega Aleksandar Vučić bio u Nemačkoj više puta. „Nikolić bi u narednom periodu, po otpočinjanju pregovora sa EU, morao da obiđe veći broj članica Unije kako bi se sprečila eventualna blokada pregovora od strane neke od njih. Tako mora obići i Nemačku, ali i Litvaniju, Rumuniju… Nemačka je sve važnija za evropske pregovore, ali i za dijalog s Kosovom. Postepeno, Berlin postaje politička vrlo važan za Srbiju“, ističe Simić.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, navodi za Danas da joj se čini da su na određeni način državni zvaničnici fokusirani na različite teritorije, kako bi pokrili sve ključne zemlje sveta. „Dačić je više puta bio u Americi, Vučić je posećivao Nemačku, dok je Nikolić bio koncentrisan na Rusiju. U proteklom periodu međunarodna aktivnost je bila izuzetno živa i napravljeni su veliki pomaci u evropskim integracijama“, naglašava Joksimovićeva.

Na pitanje zašto Tomislav Nikolić do sada nije bio Nemačkoj i da li bi uskoro morao, naša sagovornica napominje da je to država s kojom se mora sarađivati i da je komunikacija na svim mogućim nivoima obavezna i dobrodošla. „Nemačka je jedan od ključnih partnera sa kojim je neophodna tesna i snažna saradnja, kako zbog ukupnih odnosa sa EU, gde je ključna sila, tako i zbog njene ekonomske moći i uvećanja investicija“, ukazuje Aleksandra Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari