');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Arkanovi sefovi nisu otvarani 14 godina

Privatni trezori Željka Ražnatovića biće otvoreni i njihova sadržina proverena, odlučio je sud na osnovu zahteva Tužilaštva za ratne zločine.

425109_arkan02reutersfoto-ranko-cukovic
425109_arkan02reutersfoto-ranko-cukovic
U optužnici su bila navedena delovanja Arkanovih “tigrova” u istočnoj Slavoniji 1991. i istočnoj Bosni 1992. godine, ali za to Haško tužilaštvo nije teretilo Ražnatovića
U optužnici su bila navedena delovanja Arkanovih “tigrova” u istočnoj Slavoniji 1991. i istočnoj Bosni 1992. godine, ali za to Haško tužilaštvo nije teretilo Ražnatovića

Sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja za ratne zločine prihvatio je zahtev Tužilaštva i izdao naredbu da se utvrdi šta u je u banci pohranio pokojni komandant Srpske dobrovoljačke garde.

- Zatražili smo da se provere navodi da su u Komercijalnoj banci otkrivena dva sefa Željka Ražnatovića. Zainteresovani smo za sadržaj Ražnatovićevih sefova kao komandanta Srpske dobrovoljačke garde radi prikupljanja dokaza o izvršenim ratnim zločinima. Podsećam da je protiv Željka Ražnatovića u Hagu vođen postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Tužilaštvo za ratne zločine je tokom rada na predmetima u okviru međunarodne saradnje od Tribunala dobilo dokaze koji su bili predmet optužnice protiv Ražnatovića. Pristigli materijal upravo proveravamo i za izvesno vreme će se znati da li ćemo pokrenuti neki krivični postupak vezan za događaje koji su bili predmet rada Haškog tužilaštva i suda - izjavio je juče za “Blic” tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

U haškoj optužnici podignutoj 1997. Ražnatović se tereti isključivo za zločine koje je njegova paravojna formacija “Tigrovi” izvršila u Sanskom Mostu septembra 1995. godine, uključujući i dva masovna ubistva.

Pod Ražnatovićevom komandom i kontrolom Arkanovi “Tigrovi” su prvo masovno ubistvo izvršili 20. septembra 1995. Tog dana su 12 muslimanskih civila iz Savskog mosta odvezli na izolovanu lokaciju u selu Trnovo i pucali u njih. Streljanje je preživeo sam jedan čovek, koji je tom prilikom teško ranjen.

Dan kasnije Arkanovi “Tigrovi” su u selu Sasina izveli na streljanje 67 muškaraca i jednu ženu, starih između 18 i 75 godina. Svi takođe bili iz Sanskog Mosta, a masakr je preživelo dvoje.