• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoki sukobi na ulicama Kijeva, 30 povređenih

Izvor MONDO/Agencije

Masovni protesti demonstranata u Kijevu pretvorili su se u sukobe s policijom. Povređeno je više od 30 osoba, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, 30 policajaca je povređeno u sukobima sa demonstrantima, od kojih je 10 hopsitalizovano, a četvorica su u teškom stanju, preneo je Rojters.

Izveštač AFP je preneo da su devetorica demonstrata, takođe, povređena.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata sukobila se s policijom u centru Kijeva.
Izvor: YouTube

Grupa radikalnih demonstranata počela je sukob napadom na policiju pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenela je agencija AP.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce.

Kličko je pri pokušaju da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce poprskan aparatom za gašenje požara.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili maske, šerpe, cediljke i kutije,  kritikujući tako nov zakon kojim se omogućava i kažnjavanje učesnika protesta koji nose kacige ili se maskiraju.

Prošle nedelje predsednik Viktor Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD su te zakone nazvali nedemokratskim.

Protesti, izazvani Janukovičevom odlukom da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva meseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

Opozicija i neki građanski i verski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Nakon protesta u Kijevu sukobili se demonstranti i policija
Izvor: YouTube

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.

"Proglašavamo zakon usvojen u četvrtak nelegalnim. Janukovič i njegove marionete hoće da nam ukradu zemlju", rekao je okupljenim demonstrantima Vitalij Kličko, bivši svetski bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera, prenosi AFP.

"Parlament je izgubio legitimitet, što znači da treba da formirano narodni savet koji će se sastojati od opozicionih političara", poručio je okupljenima drugi opozicioni lider Arsenij Jacenjuk.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Samo napred i bez predaje. Mi smo imali 5. oktobar ali smo stali i nismo docekali 6. Zato nam je ovako kako nam je. A danas niko ne sme da izadje da demonstrira, izgleda da nam je svima mnogo dobro. Zato puna podrska vama Ukrajinci, ne dozvolite da vas jedan covem unistava kao nas Sloba 12 godina!

Haha

Okosnicu sadasnjih demonstracija cini galicki deo Ukrajine a to je onaj antiruski deo koji je tokom drugog svestkog rata bio listom za Hitlera,generalno u najboljem slucaju galicka Ukrajina koja cini svega oko 10% stanovnistva moze da skupi tih 200 do 300 hiljada demonstranata..Ostatak Ukrajine se debelo ohladio prema EU jer im je doneo samo tesku bedu i to ne samo kako se misli u vreme Juscenka nego njima pricaju bajke od 1990-te.Realno nemaju nikakve sanse.Na narednim izborima ce Janukovic jos ubedljivije pobediti posle ove lavovkse pomoci i pogodnosti koje su dobili od Rusije.Zapad moze da im ponudi samo galicke fanatike koji ruse lenjinove spomenike ili crtaju kukaste krstove na puskinovim spomenicima,dakle Rusija nudi zivot a EU destrukciju.

sk

Usrecice se sa rusima prevaranti kao i amerikanci.cuvaju oni svoje pozicije i bore se za prevlast u svetu ali najvise preko tudjih ledja

special image