NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Šta sve Karađorđevići mogu da traže?

V. Crnjanski Spasojević

19. 01. 2014. u 09:30

Šta piše u ostavinskom rešenju posle smrti kralja Aleksandra, iz kojeg se vidi šta naslednici mogu da traže. Niko nije procenjivao skupocene slike ni nameštaj, a dvorci i vile svojevremeno vredeli 95 miliona dinara

NASLEDNICI dinastije Karađorđevića, potomci sva tri kraljeva sina - Petra, Tomislava i Andreja - podneće na Svetog Savu, 27. januara, zahtev za povraćaj imovine koja je ostala iza ubijenog kralja Aleksandra. Restitucija jedine nekretnine koja se u Srbiji vodila na kraljicu Mariju, Abardareva 1, biće zatražena tek kada se okonča proces kraljičine rehabilitacije, koji je u toku.

Iza kralja je ostala nepokretna imovina, procenjena na 95,5 ondašnjih miliona dinara i izuzetno vredne pokretnosti, koje niko nikad nije procenio. I danas je ovo bogatstvo teško proceniti, jer je ceo kompleks Belog dvora postao kulturno dobro nulte kategorije, i njegova cena daleko nadmašuje tržišnu vrednost.

- Vrednost imovine je gotovo nemoguće ustanoviti jer niko nije nikada veštačio slike, skulpture, stilski nameštaj, automobile... Mnogo toga je i uništeno, kao, recimo, automobil u kom je ubijen u Marselju, koji su oslobodioci pretvorili u vozilo za prevoz pomija - kaže Dragoljub Acović, član Krunskog saveta.

Kralj iza sebe nije ostavio testament, već samo svojeručno pisan dokument, nastao na Bledu, 5. januara 1934, iz kog se vidi da je za privremenog staraoca svoje dece do punoletstva odredio brata od strica, namesnika kneza Pavla. Ostavio je i bračni ugovor, zaključen u Beogradu, 7. juna 1922.

Nakon ostavinskog postupka, iza vladareve smrti sačinjeno je rešenje Sreskog suda za grad Beograd, 27. oktobra 1938, u koji su „Novosti“ imale uvid. Iza kralja, posle ubistva u Marselju 1934, ostala je imovina u Beogradu i van njega, koja se između tri sina, Petra Tomislava i Andreja, delila na ravne časti. To su Dvorac u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, sa kućištem i dvorištem od skoro 14 hektara i pet šuma na Dedinju, sa crkvom uz Stari dvor, i Belim dvorom, zidanim za kraljeviće. Procenjena vrednost dvorova i šume bila je 81,33 miliona dinara.

KRALjEVI RUDNICI KRALj je sve terene za eksploataciju ruda uzimao od novca iz svoje, a ne dvorske kase, a uz njegovo punomoćje to je za njega radio dr Ferdinand Granberg. Kralj je plaćao ispitivanja terena, radnike, mašine, o čemu postoje priznanice sačuvane u NBS. Podela prava na eksploataciju rudnika, međutim, nije bila deo ostavinskog postupka pred Sreskim sudom u Beogradu, koji je vodio sudija Miodrag N. Čolaković, već zasebnog postupka, o kom se zasada malo zna.

Kralj je u Beogradu imao i kuće u: Ulici patrijarha Dimitrija 52 sa dvorištem i vrtom, vrednu 3,88 miliona; u Ulici kralja Aleksandra 24, vrednu 2,64 miliona; u Krunskoj 7, vrednu 3,1 milion; i u Sarajevskoj 37, vrednu 920.000 dinara.

Izvan Beograda imao je placeve pod livadom u Sokobanji, ukupne vrednosti 79.000 ondašnjih dinara. Van Srbije ostavio je plac na Cetinju, sa jednospratnom zgradom, dvorac „Leskovac“ i zemljište pod parkom u Rijeci Crnojevića, Gospodarski dvorac na Bohinju i lovački dvorac u Kamničkoj Bistrici. Ostale nekretnine (vila „Bled“, nekretnina u Gornjoj i Donjoj Radovni, letovalište u Mezaljki, letovalište Miločer) vodile su se na kraljicu Mariju.

Ostavio je i gotov novac i hartije od vrednosti kod Uprave dvora i u trezorima Morgan banke, u Parizu. Tako je u zemlji ostalo 3.200 akcija Beogradske zadruge, 40 akcija Privilegovane agrarne banke Kraljevine Jugoslavije, 21 obligacija Državnog spoljnog zajma u zlatu iz 1922, 47 obveznica Državnog zajma zvanog Seligmanov iz 1929. U Morganovoj banci je ostalo više stotina akcija Borskih rudnika, više stotina akcija Francuske železnice, obligacije grada Pariza, akcije Egipatskog kreditnog društva, monopolske obveznice Kraljevine Srbije, gotovina od 45.630 francuskih franaka i 2.171 engleska funta...

Kraljevićima je ostalo i pravo korišćenja nekoliko lovišta i uzuzetno vredna pokretna imovina (nameštaj, bogat vozni park, ergela, stoka, poljoprivredne mašine...)

Kralj Ujedinitelj je i državi ostavio zadužbine, podignute od novca iz njegove kase - Studentski dom „Kralj Aleksandar“ (poznat kao „Lola“, u Beogradu) i dom za srednjoškolce „Dom kralja Aleksandra Prvog“ u Ulici Miodraga Davidovića na Topčideru (Arhiv Jugoslavije). Iza njega je ostala i Zadužbina Svetog Đorđa na Oplencu, koju je ostavio kralj Petar Prvi Oslobodilac, a njegov naslednik je za života njome upravljao i uvećao je.

BRAČNI UGOVOR PO bračnom ugovoru, kraljici je pripala kompletno opremljena kuća u Abardarevoj i godišnje izdržavanje od šest miliona dinara, što bi sve izgubila ponovnom udajom ili odlaskom iz zemlje. O njenim potrebama, kao i o održavanju zadužbine na Oplencu, trebalo je da brine maloletni kralj Petar.

Tokom života, kralj je na ime svog najstarijeg sina Petra kupio 500 akcija Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, a na ime Tomislava kuću u Šenoinoj 1 u Beogradu, vinograd pored kuće, imanje sa kućom u Demir Kapiji (Makedonija) i 100 akcija Narodne banke. Ovi pokloni nisu ušli u ostavinsku masu.

Engleski „Dejli mejl“ od 12. novembra 1934. pisao je da je kralj Aleksandar bio najbogatiji monarh u Evropi. Po njima, gotovina koju je držao u stranim bankama iznosila je oko šest miliona funti sterlinga. Bio je i najbolje plaćeni vladar Starog kontinenta, imao je i dva zlatonosna rudnika na planini Deli Jovan, a delio je i prihod sa Francuzima za borski rudnik.

- To su budalaštine. Evropske dinastije su daleko bogatije, baš kao i neke beogradske porodice iz onog vremena: Teokarevići, porodica Bajloni, Savčići, porodica Vlade Ilića... Kralj je imao visoke prihode. Skupština je na osam godina usvajala „civilnu listu“ i njen iznos nije se mogao menjati bez obzira na stanje u budžetu. Promenjena je samo jednom, i to na zahtev kralja, koji je insistirao da se smanji jer premašuje njegove potrebe - kaže Acović.

A šta je kralj zatekao kada je došao na presto? Deda kralja Aleksandra, njegov imenjak, posedovao je imanja po Srbiji, ali i kupovao posede u Vlaškoj, u grofoviji Jalovnica. U Srbiji su sva njegova imanja, oduzeta u sudskom procesu 1868, procenjena na oko 450.000 zlatnih dukata. Prodata su upola cene. Tako su Karađorđevici izgubili sve izuzev kuće u Pešti i imanja u Rumuniji. Veliki deo imetka u Vlaškoj otišao je knezu Petru, koji je potrošio 50.000 dukata na opremu svoje čete, učesnice u bosanskom ratu. Kada je 1876. napustio Bosnu, bio je puki siromah. Deo imanja je pripao najmlađem sinu Đorđu, ruskom gardijskom oficiru, koji je umro od tuberkuloze. Kuću u Parizu Petar je kasnije prodao da otplati svoje dugove i dugove brata Arsena, oca kneza Pavla. Na ostatak jalovičkog imanja se zaduživao, dok nije obezvređeno hipotekama.

IZGRADIO ZEJTINLIK OSIM studentskog i đačkog doma u Beogradu, kralj Aleksandar finansirao je izgradnju groblja na Zejtinliku, podizanje Spomenika neznanom junaku na Avali, nekoliko crkava, a obnovio je i Njegoševu kapelu na Lovćenu.

Kraljevanje je počeo od nule i imao je apanažu od 1,2 miliona dinara godišnje, pola u zlatu, pola u srebru. Sve je morao sam da kupi - od nameštaja do kočija, a pare je ulagao i u zadužbinu na Oplencu. Za sedam godina milion zlatnih dinara! Od seljaka i opštine Topola otkupljuje njive, pašnjake, šume, komade zemljišta u Bozurnji, uz pomoć zajmova. Do 1914. Petar Prvi stvara imanje od oko 70 hektara, koje uoči Velikog rata pretvara u zadužbinu.

Posle smrti kralja Petra otvoren je testament na osnovu čega je bilo očigledno da nije bio siromašan kao u vreme dolaska na presto. Ostavio je dva miliona dinara u srebru i zlatu, veći deo u gotovini, a manji na štednim knjižicama Francusko-srpske banke, Vračarske štedionice itd. To, i zadužbina na Oplencu, ostali su njegovom najmlađem detetu Aleksandru kad je stupio na presto.

On od skupštine dobija godišnju apanažu od 24 miliona dinara, a pravo bogatstvo stiče ženidbom sa rumunskom princezom Marijom, jednom od najbogatijih udavača u celoj Evropi. Aleksandar je imao i nekoliko poljoprivrednih imanja (Topčider, Rakovica, Sokobanja), odakle je ubiran prihod.

Svu imovinu dinastije Karađorđevića nova posleratna vlast oduzela je istovremeno kad im je oduzeto i državljanstvo, ukazom od 2. avgusta 1947.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

ma nemoj

19.01.2014. 09:58

Jos kad bi nam objasnili kolika je vrednost te "apanaze" u danasnjim dinarima i evrima, pa bi onda mogli da razumemo dali je kralj bio sposoban ili je uzimao od naroda pa "genijalno" kupovao imanja. Znaci, ono glavno niste objasnili. To da mu je zena bila bogata razumemo ali nije valjda sve kupovao od njenih para!?

Bezposlen

19.01.2014. 12:47

@ma nemoj - Sad će ispasti da se Kralj bogato oženio i od miraza uživao u životu, pa nije bre Kralj kao Čeda !

djura cvorovic

19.01.2014. 10:59

sve je to pravljeno parama naroda,narod gladovao,solunci junaci rata ziveli u bedi a karadjordjevici zidali dvorce,zato su i prosli kako su prosli i prolaze kako prolaze

ja

19.01.2014. 11:37

Posmatrano objektivno i bez istorijskuh predrasuda naslednicima treba da pripadnu samo licne stvari ostavioca. Sve ostalo treba pripasti narodu,odnosno drzavi, jer je sve i sagradjeno od narodnijeh para. Takodje valja napomenuti i da je kralj pobjegavsi u Englesku odnio i mnogo ylata i novaca i to narodnijeh, pa ako je pravde to bi narodu trebalo i vratiti. Ovo , napominjem sagledavano objektivno i bez podjela na one koji su za kralja i protiv kralja, vec samo po pravdi.

Војин С. Костић

19.01.2014. 11:49

Ако данас српска транзициона елита,настала за свега 12 г,има виле на Дедињу и још лепше и скупље на Јадрану од Б.Кука до Ровиња,са јахтама често скупљим од 100 милиона евра,ондабаштиници мученика који су подигли l.Српски устанак и војевали и извојевали слободу целогСрпског народа на његовом животном простору,Карађорђевићи,морају имати сву своју баштинукоја им је узета у Брозовом режиму.Супротно је све аморално до пакла и неће се добро заврши-ти по отимаче.

anonimus

19.01.2014. 12:52

@Војин С. Костић - Problem je sto su ti Karadjordjevici toliko razvodnjili svoju krv da da je poslednji Srbin bio Aleknsadnar Ujedinitelj a on se ozenio rumunskom princezom koja je imala zapadnjacke pretke. Svi posle njega su vise evropejci i stranci nego Srbi. Cak se nisu potrudili za ovih 14 godina koliko zive ovde da nauce nas i "njihov" jezik do kraja. A ovi stranci sto zive od sporta ili dodju ovde da studiraju zive po godinu dve i saltaju srpski bolje nego ja. A i zasto bi ga ucili kad nije njihov zar ne?

Pero

19.01.2014. 12:00

Sta ce ovima naslednicima toliko bogatstvo?Ako su uz narod daj onda da podele sa narodom, pa toliko je siromasnog i gladnog sveta po zemlji Srbiji. Sta se naslednici umisljaju da su mozda besmrtni?!Opet pljacka na ovaj ili onaj nacin.

DUNGA

19.01.2014. 12:13

e moji srbi kralj vam zbriše sa 70 t zlata ( ili 90 kako koji podaci) i sada nakon 70 godina nasljednici traze nešto što oni misle da im pripada i izgleda da če te im platiti i terenske i odvojen zivot. a pitanje je da li znaju i jezik srpski ali zato vole srpske pare

srki_

19.01.2014. 12:47

@DUNGA - Ne lupajte gluposti! Zlato Kraljevine Srbije,a kasnije Kraljevine SHS i Jugoslavije je bilo pohranjeno u Londonu još pre Prvog svetskog rata. I to zlato je zlato Kraljevine Srbije koje je unela posle 1918. u zajedničku državu. Šta ste vi uneli u tu državu? Mržnju i netrpeljivost gajenu prema Srbima vekovima! Dinastija Karađorđevića ima pravo na imovinu. I ta imovina treba da im se vrati. Idi u Kumrovec....

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 14:29

@DUNGA - Pa, oni su aranzeri raspada SFRJ. To nikad nije ni prestajalo, ali, zato su i dosli. To se zove dinastija bez obraza.

nasa posla

19.01.2014. 16:16

@DUNGA - bravo srki, srpski narod je postao slep, izgubijo je svoj duh srpski. para nemaju u dzepu da sede I pijuckaju u bastama pa im sad sve smeta. a sto mi najvise smeta je to da odlaze iz srbije u hrvatsku na more, ne samo da odu na more, nego kupuju suvenire, maice I sto sta sa sahovnicom pa donesu u srbiju da se pokazu da su bili na moru.Eh Srbine moj duso prodata.

DUNGA

19.01.2014. 18:32

@DUNGA - nemoj srki tako, pa ako su patrioti i veliki monarsi koji vole narod e pa onda neka uzmu rezidenciju jednu, dvije, i to ono što je sada u privatnom vlasništvu jer taj koji to ima najvjerojatnije je neka bivša visokopozicionirana komunjara ili mafijaš i to je dobio "onako", ali ono što je u vlasništvu drzave (samim tim i naroda) neka se odreknu, a zlato to što su maznili e to su trošili po svijetu i još ga imaju ali ne u nekim količinama dok traze i ono što po meni netrebaju dobiti

MIKA

19.01.2014. 12:29

Slažem se da svako dobije ono što je njegovo. Ne znam šta je kralj imao, ali sam kroz istorijske podatke saznao da je pri bjegu u inostranstvo ponio dosta zlatnih poluga iz trezora Banke Jugoslavije, i gomilu crnih para. Pa neka poznavaoci toga dugovanja jedni drugima, vrate i biće sve kvit.

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 14:28

@MIKA - Da, kad vrate tu vrednost, i mi naplatimo sve nase izgubljene zivote i patnje prezivelij, i onu nemastinu posle rata, i majke sa pobijenom decom, i sve ono sto je posledica vodjenja. Onda, oni ostaju da duguju nama. I povracaja nema.

Siromah

19.01.2014. 12:47

Pa ko nebi u srbiju dosao.Grabe rukama koliko ko moze.Naravno na stetu svog naroda.Ajde neka kazu sta zele u siromasnoj Srbiji!

4XC

19.01.2014. 13:04

Ma nema sta,bruka !!! Ovi potomci-Karadjordjevici bi uzeli i celu Srbiju kad bi to moglo,belosvetske lutalice neznaju ni Srpski da govore ! Posto se radi o basnoslovnoj vrednosti,pa de nam recite kako je K.Aleksandar dosao do toga,bilo bi lepo i to da znamo !!!

palavrta

19.01.2014. 13:28

@4XC - ma kako te nije sramota,sve su im uzeli da su tebi sve uzeli nebi tako govorio mom dedi su uzeli sve ,samo nisu mogli pamet tuzio ga komsija da je bio u cetnike a on bio u nemackoj u logoru ceo rat

KALAČ

19.01.2014. 13:17

Njih treba pohapsiti.Sve što su imali sve su to pokrali.Imali su u Makedoniji,Sloveniji,C.Gori,Srbiji.Odakle im to ako ne od otimačine.Neznam šta u opšte i ko pontecira ovaj njihov povraćaj imovine kad znamo kako su došli do njega!!!

KSNS

19.01.2014. 14:16

@KALAČ - U pravu ste. Poznate su price o tome kako je kralj Aleksandar leteo na jednorogu i otimao pare od jadnog naroda, a usput jeo malu decu za veceru.

Orvel

19.01.2014. 14:45

@KALAČ - Za jahanje na jednorogu nije mi poznato ali mi je poznato da je njegov otac kralj Petar,posle ubistva Obrenovica,bio toliko siromasan da su mu zaverenici platili put u zemlju da bi preuzeo krunu.Desetak godina posle rata u kojem je izgubljena cetvrtina stanovnistva Aleksandar postaje jedan od najbogatijih monarha.Jasno je da je otimacina od naroda bila nacin sticanja tog bogatstva.Njegov naslednik u bezaniji je zaboravio narod ali nije zaboravio svo drzavno blago i blagajnu.

nasa posla

19.01.2014. 15:43

@KALAČ - KSNS-vas komenter je pomalo bolestan da se procita, posetite svog lekara pod hitno.

sasa

19.01.2014. 16:56

@KALAČ - bravo majstore, od 1920 da 1940 su sve to stekli ali nasi vatreni pobornici kralja nista o istorriji ne znaju nego hoce kraljevinu gde bi nas i kralj jahao.nista ja vracao ne bi dok ne vrate zlato a i nenadoknade srbiji stetu koju je donelo ujedinjenje sa hrvatskom i slovenijom .

Jugolsava Pravdic

19.01.2014. 17:09

@KALAČ - Kalac, tacno tako, pohapsiti. Opet, preko stranke koja radi za njih, gaze ovaj nas izmuceni narod.

Braca

19.01.2014. 13:18

Ako je sve tako, zašto im Slovenija ne vrati dvorac na Brdu kod Kranja? Ne može se reći za Sloveniju da nije država vladavine prava, član je Evropske unije, ima visok stepen poštovanja ljudskih prava i zaštite privatne svojine a opet neće da im daju taj dvorac. Naravno da neće kad nije njihov. Ni ovo po Srbiji nije njihovo. Treba da dokažu odakle im novac za sve to. Sve to je kupljeno od državnih para i treba a ostane državi. Da li plaćaju porez na imovinu za ovo što im je vraćeno?

vita-brevis

19.01.2014. 13:31

Ako su Radoš Bajić i Dana Drašković "rojalisti", to ne znači da cela Srbija treba da ispašta. Šta, ova kreatura, od "prestolonaslednika" sa svom svojom svitom, zna da radi, čime se bave, od čega žive???

4c

19.01.2014. 13:46

Vratiti,a onda naplatiti odrzavanje 60ak godina,naravno i porez i place radnika koji su im to sacuvali.Ti podanici britanske krune ce to sve predati njima ka sta su i zlato i ostalu narodnu imovinu Srbije koju ukradose pocetkom 40ih.

S

19.01.2014. 15:25

@4c - Pa ako im naplacujemo odrzavanje, onda valjda moramo i da im isplatimo zakupninu za tih sezdesetak godina, sto smo koristili njihovo!

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 22:59

@4c - S - i oni da plate nama pakao u koji su uveli drzavu ondasnju. I,zlato, naravno.

grga974

19.01.2014. 14:04

Kakvi su ovo komentari?kakav smo mi to narod? Kazete odakle to sve nasim Kraljevima, mora da su otimali od naroda, nisu placali porez itd. Bogastvo nasih Kraljeva se ne moze uporediti sa mnogim evropskim ili arapskim kraljevskim dinastijama, jesu li mozda oni to zaradili svojim radom ili ih je njihov narod izdigao?? Nase zapadne komsije (bivsa braca) dala bi stosta da imaju svoju istoriju, dinastiju ili Kraljeve pa ih zato izmisljaju. A mi po svojima pljujemo i zato nam i jeste ovako kako nam je

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 14:26

Zato je Milunka Savic radila kao higijenicarka, pa, i bez tog ostala. Nije njoj sagradjen dvorac. A morao je biti. Ono sto je dobro u seriji Radosa Bajica je da se vidi kako je to srpski seljak 'divno' zivio dok je kralj zidao dvorce. Nije su mu ratnici bili tako srecne ruke, pa, i oni, da svojim sinovima ostave po koji, manji dvorac.

Vesna Radojlović

19.01.2014. 16:53

Kada vrate 30 tona zlata, koje su izneli iz zemlje, onda neka traže šta hoće.

sMile

19.01.2014. 17:19

Kraljevi su oduvek bili lopovi, derali su i oni narad tako da njihovo bogastvo potice od naroda gulikozom,,!! ;-))

Srpkinja

19.01.2014. 17:55

Vraticemo im, ali neka oni pre toga vrate tone zlata koje su odneli za Englesu. Osim ako ih u medjuvremenu nisu potrosili.

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 22:56

@sreto - Da pa se, evo, vodaju skoro dve decenije i pisu nam njihovu istoriju.

прћо

19.01.2014. 18:55

Тај исти Краљ је 1944 преко Лондонског радија продао Чичу и Српски народ ,

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 22:55

@прћо - Nije, jer bi bili streljani kao saradnici neprijatelja za samo sest meseci kasnije. Ovako su spaseni i nastavili da rove u ustanovama i institucijama gde su radili. Zato danas imamo ove price dok narod opet gladuje. Po Vojnom Zakonu Kraljevine Jugoslavije oni bi bili izdajnici i streljani. Da su samo jednom saradjivali sa neprijateljem. Mozete se truditi koliko hocete. Pali borici posteni, oprostite politickom marketingu danas, i Slava Vam.

Zoran1

19.01.2014. 22:54

Karadjordjevici su uzasno lose brinuli o Srpskom narodu i tako otvorili vrata komunizmu. Komunisti su im oteli i usvojili ono sto su oni opljackali od srpske sirotinje. Stoga ni jedni a ni drugi ne zasluzuju bilo sta to je zaista imovina Srpskog naroda a ne monarhije ili komunista koji su tu imovinu koristili za svoje uzivanje. Zasto paraziti uvek misle da imaju pravo da zive na ledjima naroda?

4c

20.01.2014. 05:00

Najprije da se vrate tvornice radnicima,Titu njegovo ako je sta zgrabio,zivoti poginulih za Srbiju,odstete njihovim familijama,a dezertere bi ostavio najzadnje po pitanju prava i vracanja.Neko pise o tome kako su bogati kraljevi ostalih nacija, treba da se zna da su oni imali kolonije koje su pljackali,a to cine i dan danas,sto znaci da je ovaj nas napravio bogatstvo na stetu srpskog naroda iliti pljackom.

Радован

22.01.2014. 15:44

@4c - Ти си" вероватно управу" помињеш Тита и творнице иди у титову НДХ па пиши "вашим" краљевима, кајзрема,фирерима,маршалима(капларима) криви вам Српски краљеви, војводе, Гаврило Принцип,...... скините се Србији са врата нема бре СФРЈ.