Stanić odbranom u poslednjoj sekundi doneo pobedu Srbiji na startu EP!

Srpski rukometaši savladali su Poljsku na startu Evropskog prvenstva u Danskoj u okviru grupe C - 20:19

  • 2

Rukometna selekcija Srbije je trijumfom započela učešće na Evropskom prvenstvu u Danskoj. Iako znatno izmenjena u odnosu na srebrni sastav sa prvenstva 2011. godine, izabranici Vladana Matića pokazali su da su se dobro uklopili kao tim, koji je u prvom meču savladao uvek neugodnu Poljsku 20:19(13:9).

Golman Srbije Darko Stanić, kom je ovo bio jubilarni 100. meč u reprezentaciji, imao je 17 uspešnih intervencija, od kojih su najvažnije bile u samom finišu neizvesne utakmice. Naši rukometaši su posle sasvim dobrom prvog poluvremena, dozvolili Poljacima da se vrate u život serijom 6:0. Ni sudije nisu preterano simpatisale našu reprezentaciju, u smislu da joj je dosuđeno čak osam isključenja.

Ipak, ni Poljaci nisu briljirali u finišu poluvremena, promašili su nekoliko bitnih šuteva i sa sedam metara, pa se staloženijoj Srbiji osmehnula sreća za prva dva boda na prvenstvu.

Najefikasniji su bili Vujin, Stojković i Zelenović sa po tri gola, dok je na drugoj strani Jurkievic postigao pet.

Preko Nikčevića i Manojlovića je Srbija povela 2:0, ali Poljaci su se tek tad razmrdali. Jurkievic je taj koji je najviše zadavao problema još nestabilnoj odbrani naše selekcije, ali su generealno obe ekipe bile dosta nervozne. Srbija je ubrzo ostala bez prednosti, ali Poljaci nisu mogli da pređu u vođstvo.

Ni jedni ni drugi nisu bili uspešni kada su u pitanju realizacije napada sa igračem više, a golman Poljske Šmal je u nekoliko navrata, braneći čiste zicere i jedan-na-jedan pokazivao kolika je klasa među čuvarima mreža. Srećom, sa intervencijama je počeo i Stanić, koji je po 100. put obukao reprezentativni dres.

Posle golova Ilića i Vujina, dugo je stajao rezultat 8:6 za Srbiju. Gotovo šest minuta neefikasnosti prekinuo je Jurecki. Kao da je to bio okidač igračima Vladana Matića, koji su poboljšali odbranu i napravili lepu seriju preko Zelenovića, mladog Nemanje Ilića koji je dva puta bio precizan, a potom i Rastka Stojkovića. Srbija se odlepila na prijatnih +5 u finišu poluvremena, a Poljaci su uspeli da na odmor odu sa četiri gola zaostaka (13:9).

Hladan tuš za Srbe u vidu serije Poljaka od 6:0 usledio je odmah na početku poluvremena. Naša selekcija nije gol postigla punih sedam minuta, a period posta prekinuo je odlični Zelenović. Stojković je vratio egal i meč je prešao u neizvestan period igre praćen rezultatskim klackanjem.

Efektan gol Rnića a potom i Stojkovića vratili su Srbiji prednost od dva gola, i preslikano kao i iz prvog dela igre, na semaforu je dugo stajao rezultat 18:16. Drugi golman Srbije Milić je u dva navrata stao na gol da bi odbranio sedmerac, i Poljaci su oba puta promašili okvir gola.

To mu nije pošlo za rukom treći put, kada je Jurecki pogodio. Nikčević je dobio isključenje, ali je srećom Vujin pogodio sa sedam metra a ministar odbrane Darko Stanić fenomenalno intervenisao.

Ipak ni to nije bilo dovoljno da Srbija privede meč kraju. Vujin je promašio sedmerac pri rezultatu 20:19, Poljacima je ostalo manje od minuta da se izbore za remi, ali je Stanić ipak uspeo da reši pitanje pobednika novom intervencijom!

Naredni meč Srbija igra protiv Rusije u sredu 15. januara od 18 časova.

SRBIJA: Stanić 17 intervencija, Vujin 3, Nikčević 1, Manojlović 1, Toskić 2, Ilić M. 2, Radivojević, Prodanović 1, Stojković, 3, Ilić N. 2, Rnić 1, Mitrović, Zelenović 3, Nenadić.

POLJSKA: Šmal, Višmirovski, Jaška, Lijevski 3, Bielcki, Visnievski, Jurecki 2, Jurecki, Grabarčik, Jurkievic 5, Šipržak 1, Lučak, Krajevski 3, Oršekovski 1, Šiba 1, Hrapkovski 3.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA