Na tender samo građevinske firme sa licencom!

Potpredsednik Građevinske industrijske komore Goran Rodić kaže da se na tenderima pojavljuju "tašna-mašna" firme sa damping cenama i kada im se ne dodeli posao u nedogled obaraju konkurse

  • 1

Samo građevinske firme sa licencama ubuduće moći će da dobiju mogućnost da učestvuju na tenderima za radove koje finansira država.

- To znači da moraju da imaju određen broj zaposlenih, adekvatnu mehanizaciju i reference. Time bi se eliminisale 'tašna-mašna' firme koje se neretko pojavljuju kao profesionalni obarači tendera, tvrdi Goran Rodić, potpredsednik Građevinske industrijske komore.

Takvih "profesionalaca" ima i u drugim sektorima, ali najviše problema prave u građevinarstvu, jer se tu vrti najviše para.

- 'Tašna-mašna" firme se pojavljuju na tenderima sa damping cenama i kada im se ne dodeli posao traže rupu i u nedogled obaraju konkurse. Država na projektima koje finansira ne može da dodeljuje poslove kojekakvim preduzetnicima i posrednicima. Zato smo i predložili da se građevinske firme licenciraju. I samo sa licencom mogu da konkurišu za posao. Veliki je problem i u samim lokalnim samoupravama, jer jednostavno nemaju obučen kadar koji može da pripremi validan tender. Zato se i dešava da je novac za mnoge projekte obezbeđen, ali da se gradilišta ne otvaraju, jer tenderska procedura ne može da se sprovede zbog "profesionalaca" koji gledaju svaki zarez - kaže Rodić.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasilije

    14. januar 2014 | 03:30

    "Profesionalci" sarađuju sa republičkom komisijom za zaštitu prava ponuđača, koja obara tendere kada je i sve po zakonu, praveći ludim stručne ljude koji pripremaju javne nabavke po lokalnim samoupravama i sl! Ne može zarez da bude suština, nego ono što je predmet nabake! Ljudi umiru zato što se stopiraju na taj način nabavke medicinskog materijala u bolnicama, ako se nešto ne zida neće niko umreti, ali propadaju investicije itd, itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA