„Prioritet u novoj godini za nas biće dalji napori da obezbedimo sredstva za završetak hirurškog bloka, čime bismo imali zaokruženu celinu svih operativnih grana i prestali da budemo zdravstvena ustanova paviljonskog tipa, što je prevaziđeni model za funkcionisanje jedne regionalne zdravstvene ustanove“, ocenio je za Danas dr Vladimir Stamenković, novoimenovani v.d. direktora Zdravstvenog centra u Vranju koji pokriva područje Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga.


Do promena na čelu ove zdravstvene ustanove došlo je nakon što je URS prestao da bude deo vladajuće koalicije u Vranju, pa je došlo do razrešenja direktora dr Uroša Trajkovića i celog njegovog kolegijuma. Usledila su nova imenovanja na mestima načelnika odeljenja, pa su se na tim mestima našle i supruge gradonačelnika Vranja i načelnika Policijske uprave, što je izazvalo reakcije javnosti.

– Zatečeno stanje pre svega u Opštoj bolnici zahtevalo je promene i do njih je došlo ni po kakvom političkom ključu, već jednostavno iz potrebe da se poboljšaju međuljudski odnosi. Mislim da bilo ko od kolega lekara, a po najmanje neki tabloidi mogu da ospore stručnosti novoimenovanih načelnika odeljenja – precizirao je dr Stamenković.

O sudbini 141 radnika od kojih je sto na neugovorenim radnim mestima, a ostatak zaposlen na određeno vreme odlučivaće se tek nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, u čijoj direktnoj nadležnosti je njihova sudbina.

– Mi nikoga nećemo otpuštati, ali znajte da mi nemamo dovoljno sredstava iz sopstvenih prihoda da finansiramo ta lica za čije zarade treba mesečno oko deset miliona dinara. Tu imamo i problem sa strukturom kvalifikacije zaposlenih lica, što je poseban problem – upozorio je novi direktor Opšte bolnice u Vranju dr Zvonko Đorđević. On je objasnio da je četvoro radnika obezbeđenja zaposleno kako bi sprečili moguću krađu opreme iz novog objekta hirurškog bloka gde je do sada uloženo oko sedam miliona dinara, te da je neophodan stalni nadzor nad opremom koja se nalazi pod garancijom.

Prve analize pokazale su da Zdravstveni centar u Vranju ima obaveze prema dobavljačima od 138 miliona dinara, te da je taj dug u decembru smanjen za 28 miliona dinara, te da će biti neophodne rigorozne mere štednje, kako na gorivu, za koje je potrošeno 38 miliona dinara, kao i na troškove reprezentacije, koja je u novembru iznosila samo u jednom ugostiteljskom objektu 80.000 dinara, na šta ukazuju pristigli računi.

– Niko ne spori ono što je do sada urađeno, ali mi imamo obavezu da poboljšamo nivo pružanja usluga za gotovo tri stotine hiljada pacijenata, koliko opslužuje naš regionalni centar. Desilo nam se i to da smo ostali bez angiosale za ugradnju stentova, kao i da je četvoro lekara napustilo Dom zdravlja u Trgovištu – naveo je dr Đorđević.

U narednom periodu sledi i izdvajanje Doma zdravlja iz sistema Zdravstvenog centra, koji po slovu zakona treba da pređe u nadležnost gradske samouprave, što je odloženo do konačnog bilansa finansijskog stanja koje ukazuje na dubiozu od preko četiri stotine miliona dinara.

– U najmanju ruku problema je bilo i u javnim nabavkama. O čemu ćemo tek sprovesti detaljne analize i uvesti u sistem stručne ljude za ovu osetljivu oblast jer su u pitanju lekovi i drugi zdravstveni materijal – rekao je dr Stamenković.

Novo rukovodstvo uspelo je da isplati decembarske zarade zaposlenima, a da to u buduće neće biti nimalo lako zbog balasta viška radnika govori i podatak da su samo za zarade u Opštoj bolnici na godišnjem nivou neophodne 1,2 milijarde dinara, u čemu najviše participira Ministarstvo zdravlja.

Čekamo na lekarske tužbe

– Iako je odlukom Ministarstva zdravlja predviđeno da se posebno plaća osmočasovni noćni rad lekarima na dežurstvu, u Vranju je lekarima plaćano tri sata, zbog čega su neki pokrenuli sudske sporove za nadoknadu neisplaćenih sredstava, na šta imaju pravo. Nas taj ceh čeka tek na naplatu i to neće biti mali problem – rekao je za Danas v.d. direktora Zdravstvenog centra u Vranju dr Vladimir Stamenković, koji se ove funkcije kako sam priznaje „nerado prihvatio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari