DOKAZANO: Jabuka na dan čuva srce

Naučno je potvđeno da samo jedna jabuka dnevno može značajno da poboljša kardiovaskularno zdravlje

  • 3

Razmišljajući o značaju koji ishrana može da ima na zdravlje, naučnici sa Oksforda upoređivali su efekat statina (lekova za snižavanje “lošeg” holesterola, koji imaju dosta neželjenih dejstava) i redovnog konzumiranja jabuka na zdravlje srca.

Primenom matematičkog modela, naučnici su izračunali stopu smrtnosti od kardiovaskularnih problema kod populacije starije od 50 godina i napravili uporednu listu za one koji piju statine ili jedu jednu jabuku na dan. Rezultati su pokazali da se, u proseku, gotovo podjednako smanjuje stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Uzimajući u obzir nuspojave statina zaključak studije je da unos jedne jabuke dnevno svakako predstavlja pobednički odabir.

Autori studije naglasili su važnost čak i minimalnog prelaska na zdraviju ishranu i pozdravljaju dodatan unos voća za sve ljude, bez obzira na rizike od srčanih oboljenja. Takođe, oni su u člnaku objavljenom u časopisu “British Medical Journal” savetuju da onima kojima je propisana statinska terapija za kardiovaskularnu bolest, bez obzira na lekove, dodatnim unosom jabuka svakako mogu poboljšati svoje zdravstveno stanje.

(Telegraf.rs / BMJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA