Svet

Sreda, 01.01.2014.

12:26

Rumuni i Bugari mogu da rade u EU

Građani Rumunije i Bugarske od danas bez ograničenja mogu da se zaposle u celoj Eevropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Default images

U strahu od masovnih migracija, privremene mere ograničenja njihovog zapošljavanja i korišćenja beneficija (na period od sedam godina), uvelo je devet od tadašnjih 26 članica Unije, kada su joj se 2007. godine pridružile te dve zemlje, izveštava Bi Bi Si.

Vlasti u Bukureštu i Sofiji ističu da potpunim otvaranjem tržišta rada EU za njihove državljane neće doći do masovnog egzodusa jer su mnogi koji su želili da odu i potraže sreću u inostranstvu to već učinili.

Dosad su Francuska, Holandija i Belgija od Bugara i Rumuna koji su želeli da rade u njihovim zemljama tražili da prethodno obezbede radne dozvole.

U Britaniji su eventualni budući poslodavci morali da obezbede radne dozvole za Bugare i Rumune, a na njima je bilo da pribave tzv. "pristupnu radnu kartu".

Pripadnici ova dva naroda s niskim kvalifikacijama mogli su dosad da se zaposle u Britaniji jedino u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i to u okviru postojećeg sistema kvota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: