Dačić: Nikoliću Nobela, on je predložio razgovore sa Tačijem

Tanjug

28. 12. 2013. u 17:53

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je da bude kandidat za Nobelovu nagradu, jer je on predložio razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i stajao iza svega toga

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je da bude kandidat za Nobelovu nagradu, jer je on predložio razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i stajao iza svega toga, rekao je danas premijer Srbije Ivica Dačić, reagujući na Nikolićevu izjavu da neće podržati njegovu kandidaturu za to međunarodno priznanje.

"Mislim da je Nikolić trebalo da kaže da ne podržava Tačija za Nobelovu nagradu, a formulacija da ne podržava Dačića je u skladu sa onim instrukcijama koje je meni davao kad god sam ga pitao šta da radimo u Briselu", rekao je Dačić.

On je naveo da mu je Nikolić jednom prilikom rekao: "Nemoj da potpišeš, ali nemoj ni da odbiješ".

Dačić je napomenuo da se prihvatio veoma teškog zadatka da pregovara sa Tačijem i da ga niko nije pitao da li on to želi ili ne.

"Jednostavno se došlo do toga da je Tači neki predsednik vlade, mi tu vladu ne priznajemo, ali Nikolić je to predložio. On je tražio od mene da pregovaram sa Tačijem", objasnio je premijer Srbije za makedonsku TV Sitel.

Prema njegovim rečima, Nikolić se o tome dogovorio sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Bukvalno je rekao - evo vam dvojice premijera, zatvorite ih u sobu i šta se oni dogovore ja ću da prihvatim", rekao je Dačić, ponovivši da on nije ni tražio da to radi, niti je, kako kaže, zbog toga bio politički srećan ili presrećan.

Ja sam u svemu tome učestvovao zbog Srbije, naglasio je Dačić, dodajući da pregovore sa Tačijem nije ni obavljao zbog Nobelove nagrade.

Na pitanje da li je spreman za Nobelovu nagradu, Dačić je odgovorio da o tome nije razmišljao, niti ga je o tome bilo ko konsultovao da li treba ili ne treba da se kandiduje.

"Ja nisam tražio Nobelovu nagradu, nisam ni radio za to, niti me to interesuje. Nisam tražio ni da se o tome izjašnjava ni Nikolić, niti bilo ko drugi, samo malo je nekorektno da se izjašava na takav način, da kada treba da se pregovara - onda mora da se preogovara sa Tačijem", rekao je Dačić.

On je ponovio da mu je "draže što je kandidavan za Nobela nego za Hag" i dodao da ne veruje da će dobiti tu nagradu, niti da ga to interesuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Jasna Simonovic

28.12.2013. 20:24

@sreto - Ne kome dodeliti, već koga predložiti....Od predlaganja do dodele dug je put...

sreto

28.12.2013. 22:32

@sreto - Gospodjo Simonovic, gore lepo stoji: Dacic: Nikolicu Nobela, on je predlozio razgovore sa Tacijem.

Murta K

28.12.2013. 18:07

Stalno dobijam minuse zbog kritike vrhuske na vlasti Srbije, odreda, kao ono evo g-Dacic progovori ko ga je gurnuo u red za Nobela !?Pa nazdravlje vam bilo! Ovi sto mi davahu minuse ne mora se izvinu!?Nem veze...Nije valjda opet neki Toma...!?

Najbolji vezni igrac

28.12.2013. 18:09

I Slobodana Miloševića je Zapad proglasio "faktorom stabilnosti na Balkanu"! A, kasnije...treba, ipak, biti oprezan. Predsednik Nikolić je u pravu.

piksi

28.12.2013. 18:12

izdaja izlazi na vidjelo-nato vazali ničeg se ne stide i ništa im nije sveto,ali ničija nije do zore.

tadja

28.12.2013. 18:12

Ja u klin ti u plocu! Politika je kurva! Zbog takvog kurvanja, crvene fenjere na zgrade vlade i skupstine pod hitno! Da gradjani vide ko tamo radi.

Нострадамус

28.12.2013. 18:15

Сећам се једног старог цртаног филма где су се две веверице, звале су се Бон и Тона , понашале као и ови наши главни политичари - једна је стално хвалила ону другу. Разлика је само што ми имами три веверице које изгибоше хвалећи се толико да народ не може да дође до речи. Све је у стилу: "Узми ти сад овог "Нобела", а ми ћемо после оне остале."

max

28.12.2013. 18:16

ako, ne daj boze, budu nominovani za nobela , bice to za otkrice datuma koji ne znaci nista za 15% teritorije.

Murta K

28.12.2013. 18:18

PS- Kako su samo tacni, na moju zalost, moji komentari na stav predsednika!?

Mis_Pigi

28.12.2013. 18:21

ал се ови часте, ко да је то Алајбегова слама

analiticar iz komisike

28.12.2013. 18:32

Tvoja politika ili direktno da kazem tvoj karakter kao covek si predstavljao veoma kitnjasto, uzviseno i zamagljeno. Da nisi mozda zalutao u toj magli.

Quizzy

28.12.2013. 19:04

Da nije tragično bilo bi komično! Sada svi peru ruke,a narod koji misli svojom glavom ih je strpao obojicu u isti koš.

MIŠKO

28.12.2013. 19:06

Grdna li prekucavanja. Taman se Ivica pritegao I I pomislio evo me tu sam.Javio se poznati vojvoda Toma I kaže mu, e nećeš ga brajko preko mene živa.Ja mislim da svi koji nude tu nagradu vuše vređaju dostojanstvo Srbije, nego da su stvarno ubeđeni u tako nešto.Neznam kako bi ta medalja stajala poret ordena vojvode.A siguran sam da bi je predsdnik Srbije okačio...

Jasna Simonovic

28.12.2013. 19:06

Dobar predlog! Nema druge nego da Srpski kokus i Vlada Srbije daju taj predlog (dok se sećaju Tome sa komemoracije Mandeli i slikanja sa Obamom)... To bi bilo priznanje Republici Srbiji kao odanoj sledbenici Jugoslavije (za čuvanje mira u "ratnim uslovima" koje traju od 45, posebno hladnog rata istok-zapad i jugo-slomovskog 91-99!).Verujem da bismo nakon toga povratili srpsku državnost (plaćenu zlatom i žrtvama) i možda znedrili Nobelovca od častikoje god nacije, rase, veroispovesti....

liverpool

28.12.2013. 19:34

Uh, na ovo sam cekao.Nisam clan nijedne partije niti sam simpatizer ali... polako ali sigurno, klupko se pocinje odmotavati.Izaci ce mnoge stvari na videlo.Do juce bili kao braca (za vlast) a sada kada bi pojedinacno jos vise vlasti, laju jedni na druge,Nasa srpska posla.Strasne izjave premijere i predsednika.Toma diploma, obicni preletac i Dacic, koji nije ni do kolena pokojnom Slobi sto se tice oratorskih, pregovarackih i liderskih vrlina.Strasno je to sto su ovi ljudi na vlasti.

sMile

28.12.2013. 19:35

Hahahahaha,,!! Srbi se svadjaju oko Nobelove nagrade,, najzasluzniji su premijer i predsednik i licno ce im uruciti Atifete Jahjaga,,!!hahahahaa,,!! ;-))

Sladjana Milosavljevic Gligorijevic

28.12.2013. 19:54

Dacic se izgleda naljutio, a nema razloga, Nikolic je samo izneo svoje misljenje sa kojim se veliki deo gradjana slaze.

Logic

28.12.2013. 19:55

Po američkom - "Ma ne znam ja tu ništa - ja tu samo radim" - praćeno nevinim osmehom, čuje se često bez obzira na položaj ili nivo odgovornosti. Tumačenje ostavljeno onome kome je upućeno. A "ja" sam se trenutno skinuo sa udice odgovornosti.

ivan jovanovic

28.12.2013. 20:02

Nemoj braco da skidate to cudo sa sebe i prebacujete na onog drugog , ni sam bog vas nikad oprati nece ,dzaba su vam hapsenja drogerasa ,mozete preci i na pedere ali izdaja je izdaja za sva vremena i naravno da vam slijede milionske nagrade , uzmite ih i uzivajte.

piksi

29.12.2013. 11:23

@Peca - glasanjem na izborima očigledno-izabrali smo *najbolje i najpoštenije* cccccc

Bezposlen

29.12.2013. 00:34

@MIDEL - Egoisti su svi redom na srpskoj političkoj sceni i vlast i opzicija (u stvari to je jedno te isto samo se rotiraju) svi oni gledaju samno sebe, zato je država i došla tu gde jeste u ponor, a oni i dalje gledaju svoje lične pozicije i svi su bogati žive lepo, ma holivudske zvezde da im pozavide!

Cika Paja

28.12.2013. 20:07

Bas zbog takvih diskusijs mi koji smo sebe nasli u povelji UN volimo da sardjujemo sa miroljubivim ljudima koji cene fer i pravednost a ne sa onim koji ucenjuju zbog tudjih resenja ili prava ili optuzuju druge za svoje slabosti.

nidža

28.12.2013. 20:08

Nije valjda da ste poverovali da možete stići do Nobelove nagrade zbog “maltretiranja” briselske administracije? Ili jeste kao i u mogućnost da budete ministar policije i premijer u isto vreme!

vlada

28.12.2013. 21:03

Ovo "zameranje" je sasvim bezpotrebno, pogotovo oko "Nobela" od koga je ostalo samo ime! Za neke je čak i uvreda!

Radosav

28.12.2013. 21:48

Pošto je ideja Predsednika države da se pregovori "dignu na viši politički nivo" i pošto se o tome dogovorio sa Eštonovom i pristao da se pregovara sa Tačijem, bilo bi najbolje da se iz pregovora povuče Dačić i da pregovore vodi sam Nikolić. Što bi narod rekao: " Rodio si ga pa ga sam i ljuljaj" - mislim na Nobela.

Zeljko

29.12.2013. 00:31

Po meni ovo je slika i prilika stanja kakvo je a nazalost tako je kakvo je. Jedan minimum nacionalnih politickih interesa je potreban te licno mislim da bi bilo dobro da G-din Dacic primi ovo priznanje jer uz njegovo ime bi se spomenula i Srbija u pozitivnom smislu a ovakve pozitivne stvari su i tekako potrebne Srbiji.

dajem sever za nobela

29.12.2013. 00:49

Dacic je premjer, Dacic je pregovarao na silu, ne slusajuci narod, Dacic je potpisao. Dakle Dacic je odgovoran. To sto je Nikolic njemu rekao ili nije rekao moze da okaci macku o rep.

in medijas tres

29.12.2013. 00:52

Ови наши се договарају око Нобелове награде, а да није Тачија, дачића нико не би би ни поменуо. Да има поноса, они би се јавно одрекли ове кандидатуре, Сад се види, сад се зна, ко за кога навија.

englez

29.12.2013. 08:27

Ne mogu sociolozi, pravnici ili ekonomisti da vode drzavu, to su spekulatni koji ne znaju stvoriti novu vrijednost, zapravo paraziti koji egzistiraju na zaludjivanju naroda. Na vasu zalost ovi vasi politicari su obicne izjelice.

забринут

29.12.2013. 11:09

@englez - Енглез, извини, ко треба да води државу, ако искључимо ове професије које си навео? Ја знам: бравари.

Novica Stojanovic

29.12.2013. 09:08

Pokušavajući da ne ostane dužan predsedniku Nikoliću na njegov komentar da nebi podržao zajedničku kandidaturu za nobele Dačića i Tačija, naš premijer otvara jedno novo polje konfrotacije sa predsednikom i pokušava sa malo sarkazma da okrene reči koje je izgovori predsednik Nikolić. U svakoj reči premijera dačića ima malo podrozenja na komentar predsednika i pokazuje da na našoj političkoj sceni još ubvek ima dubokih razlika u shvatanjima jedne iste stvari.

peca

29.12.2013. 09:15

trio je zasluzan za granicu sa kosovom,prema tome nepravedno je odvajati ih u zaslugama.

Saša

29.12.2013. 09:42

Znači počelo je: nisam ja, on je. Čekaj, a ako je taj Briselski sporazum toliko dobar koliko ga oni hvale, zašto sad prebacuju odgovornost jedan na drugog?

Čedomir Činić

29.12.2013. 10:42

Nerazumem sta je razlog za tako tesku situaciju. Da li postoji nesto sto mogu da uradim da bi ti olaksao rad.

ko pravi red a ko nered

29.12.2013. 16:57

@Čedomir Činić - Covek se cesto nadju u situaciju da nije dovoljno jak da izadju iz nje.

Milica

29.12.2013. 11:40

Nije mi jasno kakve veze imaju razgovori Beograda i Prištine sa predlogom Nobelove nagrade. Nije valjda da je Dačić mislio da je zbog toga predložen. Oni koji su predložili premijera Srbije da zajedno sa Tačijem koga je Srbija proglasila ratnim zločincem , primi Nobelovu nagradu zamir. Isključivo su imali nameru da ponize i osramote Srbiju.

Murta K

29.12.2013. 14:57

PS- Ovako sramotno prepucavanje Predsednika Vlade i Srbije je dno dna i samo govori kako smo pogresne ljude birali, ali i o nama!? Sramota do neba!

ubiti drzavu to je sitnica

29.12.2013. 15:09

Znaci ulazimo u fazu (ne)kontrolisanog rusenja onog sta je ostalo.

Branko

29.12.2013. 21:34

Kakva li će biti vladajuća koalicija posle majskih izbora 2014? Mislite da pitanje nema veze sa prepucavanjima Dačić kontra Nukolić/Vučić i novinarskim tekstom? Ima, ima.

aleksandarBG

30.12.2013. 03:20

Nije tu ni Alek V. bez zasluga, on je prelomio i prihvatio Briselski sporazum. Svoj trojici po jednog Nobela, ili nista.

ISPECI PA RECI

30.12.2013. 06:11

Ovakva retorika premijera Ivice Dačića upućena predsedniku države Tomislavu Nikoliću je krajnje neprimerena. Naš narod mudro kaže: "Ispeci pa reci" ! Obaveza je premijera države da brani interese države Srbije nakon dijaloga sa predsednikom i instrukcija koje vode što boljem rešenju. Ovakav "ping - pong" odgovor predsedniku države Srbije koji je institicuja je krajnje nedoličan, sarkastičan i sa aspekta običnog građanina a kamoli funkcije premijera.

Alisa8

30.12.2013. 20:52

Kontradiktorna je izjava Nikolica za rad Dacica, na postizanju sporazuma sa Tacijem i Pristinom, koji je doneo datum za pregovore !