Capital.ba

Pruga na Koridoru 10 biće rekonstruisana u naredne tri godine

27.12.2013. / 20:10

pirotPIROT, Generalni direktor JP “Željeznica Srbije” Dragoljub Simonović izjavio je danas u Pirotu prilikom obilaske međunarodne pruge uz Koridor 10 da će se u naredne tri godine ova pruga dovesti u stanje da vozovi njome mogu da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat.

“Međunarodni transport u tranzitu je okosnica našeg prevoza. S obzirom da je ovo pruga iz Koridora 10 i da je u planu da se iz češkog kredita rekonstruiše, mislim da ćemo u naredne tri godine doći u situaciju da se preko našeg kolosjeka “trči“ 120 kilometara na sat“, rekao je Simonović i dodao da su sada te brzine mnogo male.

Prema njegovim riječima, ukoliko elektrificiramo ovu prugu i dođemo do novih vozila, a doći ćemo 2015. godine negde do četrdeset, pedeset novih vozila, to će bitno oživjeti ovaj kraj.

“Samim tim ćemo omogućiti bržu i lakšu frekvenciju putnika, ali i robe. Mi sada na ovoj trasi od Subotice do Dimitrovgrada imamo kraću maršrutu voza za šest sati u odnosu na prošlu godinu. To je rezultat rada zaposlenih u Željeznicama i svi su oni dali svoj doprinos“, kazao je Simonović.

On je precizirao da će se elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, ukupne dužine od oko 90 kilometara raditi u dva segmenta.

“Vrijednost prvog dijela kredita je oko 60 miliona evra što će biti dovoljno za nešto više od 40 kilometara pruge. U roku od tri godine treba da završimo investicije. Nakon toga ide novi deo kredita od 60 miliona evra za završetak drugog dijela pruge“, naveo je Simonović.

Za dio pruge od južnog dijela Niša ka Vranju, Ristovcu i Preševu, iz ruskog kredita još nije izvršeno ugovaranje cijena ali direktor Željeznica računa da ćemo sa novcem koji stoji na raspolaganju iz te cijele kvote zaršiti kompletnu rekonstrukciju pruge.

Simonović je, takođe, konstatova da je generalno stanje željezničke infrastrukture u Dimitrovgradu i Pirotu bolje od očekivanog. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!