U Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, ali Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima na prostoru bivše Jugoslavije – izjavio je direktor centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Premijer je naglasio da je civilizacijska obaveza da se istraže svi nacistički zločini i da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Povodom najave Efraima Zurofa da će operacija lova na nacističke zločince iz Drugog svetskog rata početi u Srbiji u martu naredne godine, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) Ruben Fuks rekao je za Danas da se, ukoliko postoje, dokazi o tim zločinima nalaze u Tužilaštvu za ratne zločine.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za Danas da Tužilaštvo nema novih dokaza o nacističkim zločinima, niti informacije da je neko od počinilaca u Srbiji, ali da će sarađivati sa Zurofom kada podaci budu dostavljeni.

– Sa Centrom „Simon Vizental“ smo uvek imali dobru saradnju i tako će biti i ubuduće. Dostavili smo im podatke o Šandoru Kepiru, Milivoju Ašneru i Peteru Egneru, koji su činili zločine tokom Drugog svetskog rata nad Srbima, Jevrejima i Romima. Sva trojica su sada mrtva – podseća Vekarić. On dodaje da u Tužilaštvu očekuju da im Efraim Zurof uskoro dostavi nove informacije o kojima je pričao.

– Ukoliko bude informacija o nacističkim zločinima u Srbiji, naravno da ćemo sarađivati sa Centrom „Simon Vizental“ i istražiti navode – ističe Vekarić.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) Ruben Fuks kaže da Savez takođe nema novih dokaza, kao i da je Centru dostavio dokumentaciju u slučajevima za koje su tražili.

– Ukoliko im bude neophodno nešto od arhivske građe, bićemo im na raspolaganju. Inače, konkretan povod dolaska Efraima Zurofa u Srbiju je promocija njegove nove knjige „Poslednja šansa“, kao i intenziviranje operacije „Poslednja prilika“ sa ciljem da se pronađu nacistički zločinci iz Drugog svetskog rata, jer vremena je sve manje – ističe Fuks.

Efraim Zurof je tokom posete Beogradu u protekla dva dana obišao logor Staro Sajmište, imao sastanke sa državnim zvaničnicima i održao predavanje u Privrednoj komori Srbije. On je najavio da bi do operacije lova na naciste koja će krenuti u martu trebalo prevesti informativni materijal na srpski, uvesti besplatnu liniju i pronaći ljude koji će primati pozive i prikupljati informacije. Zurof je istakao da je Centar „Simon Vizental“ dobio stotine različitih imena, ali da sve te informacije treba proveriti.

Kampanja

Kampanja „Poslednja prilika“ započeta je 2002. godine, ali se sada intenzivira jer je većina preostalih nacistički zločinaca iz Drugog svetskog rata zakoračila u 10. deceniju života. Nemačka je trenutno oblepljena plakatima „Kasno, ali ne i prekasno“, kako bi ljudi dostavljali informacije o nacistima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari