Zakon blokira nastavu u školama

Poslednje izmene Zakona o budžetskom sistemu već blokiraju nastavu u pojedinim školama, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2013.

21:49

Default images

Kako ovaj dokument zabranjuje nova zapošljavanja u javnom sektoru, škole su došle u situaciju da, tamo gde je nastavnik otišao u penziju, na bolovanje ili dao otkaz, đaci ostaju bez časova, piše ovaj list.

Od opšteg pravila neke institucije, visoko obrazovanje i nauka, između ostalih, izuzete su, ali je škole neko zaboravio. Rad u školi može da bude blokiran čak i ako domar ili tetkica odu u penziju.

"Ovakav zakon znači da se sa odlaskom profesora gasi predmet", komentariše Veselin Vuković, direktor Tehničke škole "Novi Beograd“. "Pre dve nedelje preminuo nam je kolega, profesor koji je predavao stručni predmet. Sada ne smemo nikoga da zaposlimo na njegovo mesto, jer zakon to zabranjuje. Od Nove godine i jedna spremačica ide u penziju, a njen posao neće imati ko da radi. Zakon je napisan tako da, striktnim poštovanjem, ne bismo smeli da zaposlimo nikoga, čak ni sa liste tehnoloških viškova."

Na ovaj problem Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još pre dve nedelje, ali nisu dobili nikakav odgovor.

"Ponovo ćemo ukazati na ovaj ogroman problem koji se stvara u prosveti. Od zabrane zapošljavanja izuzeti su neki državni organi, a prosveta je zaboravljena", napominje Dragan Matijević, predsednik Unije. "Sada je Ministarstvo finansija izdalo novu uredbu o pribavljanju saglasnosti za nova zapošljavanja, ali opet prosveta nije posebno navedena." A u uredbi koja se u utorak pojavila na sajtu Ministarstva finansija, ipak, kaže se da će u izuzetnim slučajevima da bude dozvoljeno zapošljavanje u budžetskim institucijama. Ali za svakog pojedinačno škole će morati da podnesu zahtev Ministarstvu prosvete, pa da ide na saglasnost Ministarstva finansija, a onda će se o tome izjašnjavati novoformirana Komisija. Ova procedura trajaće oko mesec dana, posle čega sledi konkurs. Znači đaci bi tako bez nekog predmeta mogli da ostanu i nekoliko meseci.

Ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović kaže da u prosvetnom sistemu ima tehnoloških viškova, pa će oni popuniti neka mesta.

"Prvo ćemo problem pokušati da rešimo angažujući nastavnike sa liste tehnoloških viškova. Ako tamo ne bude raspoloživih nastavnika određenih predmeta, zatražićemo od Vlade da dozvoli novo zapošljavanje", objasnio je za "Novosti" ministar Jovanović.

Liste tehnoloških viškova jesu duge, smatra i Matijević. Na njima je čak 30.000 ljudi, ali to ne znači da svako može sve da predaje. Poseban problem biće manji gradovi, a najviše zbog profesora stručnih predmeta. Njih je najmanje na listi tehnoloških viškova.

"U našoj školi rade po jedan profesor hemije, filozofije, sociologije, organizacije rada, muzičkog, dizajna, likovnog... Ako bilo ko od njih ode iz nastave, deca bar privremeno ostaju bez časova", analizira Vuković. "Problem može nastati čak i kod predmeta za koje imamo više profesora, poput srpskog jezika ili matematike, jer ni oni ne smeju tek tako da rade preko norme."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: