Vesti

0

Zakon o radu: Sindikati bojkotuju javnu raspravu

Autor: VPS

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Zakon o radu: Sindikati bojkotuju javnu raspravu

Ministarstvo je saopštilo da će javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu trajati do 10. januara, kao i da su do tada planirane tri prezentacije i rasprave o nacrtu tog zakona - 20. decembra u Novom Sadu, 23. decembra u Kragujevcu i 26. decembra u Beogradu.

Tim povodom, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" uputili su poziv na zajedničku konferenciju za novinare na kojoj će, kako kažu, saopštiti odluku o bojkotu javne rasprave i najaviti proteste i blokade širom Srbije.

Ta dva sindikata su 21. novembra odlučili da napuste pregovore sa vladom o izmenama tog zakona, čije usvajanje je najavljeno za januar. Kasnije su saopštili da će pripremiti svoju verziju Zakona o radu, budući da se sa nekim predloženim rešenjima nisu složili. 

Oglasila se i radna grupa Udruženih sindikata Srbije "Sloga" zadužena za izradu Zakona o radu, koja je ocenila da su "predstavnici vlasti duboko pogazili osnovne postulate socijalnog dijaloga i tripartinog odlučivanja, puštajući zakon u javnu raspravu bez završene konsultacije sa sindikatima". 

Predstavnici tog sindikata navode da je javna rasprava faza koja dolazi tek nakon što se socijalni partneri usaglase na nivou grupa, što, kako tvrde, nije učinjeno, uprkos mnogobrojim datim obećanjima.

"Ovaj predlog Zakona o radu je ''oktroisani zakon'', i donet je jednostranom odlukom izvršne vlasti, bez konsultacija sa onima na koje će se odredbe zakona primenjivati", navodi se u saopštenju "Sloge".

"Kao članica Srpskog sindikalnog fronta, konsultovaćemo se sa kolegama u smislu daljih akcija i u skladu sa ranije proklamovanim ciljevima i akcijama koje po svemu sudeći neće izostati", poručuju predstavnici sindikata "Sloga" .

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović je ranije, najavljujući javnu raspravu, istakao da će izmene Zakona o radu omogućiti fleksibilnije otpuštanje i zapošljavanje.

"U nekim delovima će omogućiti lakše otpuštanje, jer se smanjuje visina otpremnine i to će poslodavcu omogućiti da se lakše opredeljuju za viškove zaposlenih, a sa druge strane zaposleni koji su višak mogu da nađu drugu šansu kod novog poslodavca jer ne predstoji opasnost da mora da im plaća otpremninu", rekao je Martinović.

Javna rasprava treba da omogući svim učesnicima da daju svoje mišljenje, primedbe, a nakon toga sledi pribavljanje mišljenja drugih ministarstva i do kraja januara sledeće godine možemo taj proces da završimo, dodao je Martinović.

On smatra da najveći problem može da bude kod načina obračuna naknade zarade za vreme godišnjeg odmora i drugih oblika plaćenog odsustva, a očekuje polemiku i oko predloga da se smenski rad ne uređuje kao plaćeni vid rada kroz Zakon o radu, nego da to bude prepušteno opštim aktima. 

Sindikati su imali prigovore i zbog predviđenih restrikcija koje se tiču uvećanja zarade po osnovu minulog rada, jer je do sada to bilo predviđeno za sve godine staža, a sada se predlaže da to bude samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca.

Tekst Nacrta zakona sa obrazloženjem i pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR