Amerikanci podigli novi spomenik Tesli

M. LOPUŠINA

17. 12. 2013. u 08:14

Teslina statua, urađena u bronzi sa srebrnim prelivom, prikazuje naučnika u prirodnoj veličini kako stoji i drži u ruci veliku sijalicu

Kada su početkom maja vlasnici kompanije „Nordern imadžinejšn“, za trgovinu i ukrašavanje gradskog zemljišta u varoši Palo Alto, na severu Kalifornije, raspisali konkurs za donaciju radi podizanja spomenika Nikoli Tesli, nisu ni slutili da će se Amerikanci i tamošnji Srbi vrlo brzo udružiti da bi realizovali ovaj poduhvat.

- Za samo mesec dana sakupili smo novac, a za naredna četiri meseca, uz pomoć vajara Terija Gajera, izradili i postavili spomenik jednom od najvećih američkih naučnika srpskog porekla Nikoli Tesli. Spomenik je otkriven u centru grada Palo Alto, pred nekoliko stotina posetilaca i najviše dece. Čin stvaranja i otkrivanja spomenika videlo je preko interneta čak 230.000 posetilaca. Mi smo jako ponosni zbog toga - izjavio je Dorijan Porter, predsednik kompanije i inicijator ovog poduhvata.

Teslina statua, urađena u bronzi sa srebrnim prelivom, prikazuje naučnika u prirodnoj veličini kako stoji i drži u ruci veliku sijalicu. Autor Teri Gajer je čuveni kalifornijski slikar i vajar, koji se nalazi na listi 500 najvećih američkih umetnika.

Statua je postavljena na privatnom imanju Harolda Hobaša, na Šeridon aveniji u čuvenoj Silikonskoj dolini i simbolizuje, kako rekoše Amerikanci, uspon ovog kraja u elektronskoj industriji. Palo Alto je gradić od 63.000 stanovnika, udaljen 50 kilometara od San Franciska. Varoš je sedište Stenford univerziteta, naučnih instituta i fabrika za visoku tehnologiju, i poznatih kompanija „Hjulit Pakard“ i „Tesla motors“.

- Uvek smo verovali u ideju Nikole Tesle, koji je govorio da mi moramo da izvršimo transmisiju inteligencije, materije, energije zbog naše budućnosti. Tesla je bio veliki pronalazač i vizionar. Zato smo se okrenuli Tesli i budućnosti. Zahvaljujući Tesli, Silikonska dolina je postala epicentar razvoja moderne tehonologije - izjavio je lokalni bankar Greg Lindo.

Novac za izgradnju spomenika srpskom geniju u Kaliforniji, ukupno 127.000 dolara dalo je 722 donatora. Među njima bili su i mnogobrojni srpski darodavci.

NOVI SPOMENICI

SPOMENIK podignut Nikoli Tesli u čast u Kaliforniji četvrti je u SAD. Posle Njujorka, gde postoje dva spomenika, Nijagare i Kalifornije, novi spomenici srpskom geniju biće podignuti naredne godine u Filadelfiji i Vašingtonu. Otkriće ih za Vidovdan predsednik Tomislav Nikolić.

SUVENIRI

KOMPANIJA „Nordern imadžinejšen“ pustila je u prodaju preko interneta Tesline suvenire. Elektronski poster u 3D formatu je 22 dolara, medaljon sa Teslinim likom 25 dolara, majica 33, grafika 45, a mala magnetizovana plastično-bronzana statua je 95 dolara. Velika replika spomenika, rad vajara Terija Gajera u ograničanom broju primeraka, ima cenu od 3.750 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Jugoslava Pravdic

17.12.2013. 16:05

@moja kravica - Maja kravica, Da, srbin iz Like. Oni ga ne svojataju oni ga velicaju dostojno Teslinoj genijlanosti. Slede Teslin rad, sto znaci, da je on jedini bio genije korektnih otkrica. Edison i Anstajn se velicaju, a o Tesli ne mozete naci nista u udzbenicima. Na fakultetima elektrotehnike tek se pominje Tesla. I ovo je divno sto su uradili.

nesa

17.12.2013. 18:23

@moja kravica - Da je bilo po Tesli..vecina rafinerija bi bila zatvorena jos pre 80 godina,a neki bogatasi bi zbog toga izgubili ogroman profit.To ti je glavni razlog zasto se ne prica o Tesli,i zasto se ne primenjuju njegovi patenti.Dodaj toj prici i vlasnike rudnika uglja,za termoelektrane,topionica i fabrika za preradu bakra,za el. instalacije.Mnogima je interes da Teslina dela ne zazive

Dusan

17.12.2013. 19:50

@moja kravica - Oni najvise velicaju Edinsona koji je bio najveci Teslin protivnik.Edinson je pokusavao da progura njegove elektrane jednosmerne struje i unisti Teslu kao neke druge naucnike.Adolphe Chaillet je napravio mnogo bolju sijalicu od Edinsona,njegova sijalica readi preko 100 godina u vatrogasnoj stanici u San Francisku.

Dragan

17.12.2013. 15:08

Zbog cega ironija?!Pa spomenik i JESTE u prirodnoj velicini. Postolje statue se ne racuna(vec duzina,tj visina samog kipa,statue)tako da je ocigledno da je kip Tesle u prirodnoj velicini.Ni jedan spomenik se ne pravi bez postolja;-)

Сви сте насели

17.12.2013. 19:24

Споменик је онако, узгред, али најважније је нешто друго, што је као и обично, промакло српским пребезима. Лепо пише - АМЕРИЧКИ НАУЧНИК српског порекла! Ово "српског порекла" ништа не значи у Америци, и ускоро ће се изгубити. И у праву су. Тесла је пребег као и милиони других српских пребега, и за њих Србија има важност само као лоша успомена. Отишли су и стварали Америку. Не знам зашто Србија то слави?

Goran

18.12.2013. 19:26

Tesla, bas kao i Mihajlo Pupin i Milutin Milankovic jesu studenti i djaci Austrougarske monarhije a ne srpskih skola . Prva dvojica su cak bili veliki i za Evropu pa su otisli preko okeana. Ne treba da smeta nikom sto nisu zavrsili srpske fakultete (Tesla cak nema ni diplomu fakulteta),niti sto su maximume doziveli u Americi, oni su jednostavno svetski naucnici i genijalni umovi , stoga postovani u celom svetu . Ucen i kulturan svet ih svuda priznaje i poznaje po srpskom poreklu.

Dragan

19.12.2013. 10:51

Ne razumem pojedine ovde koji komentarisu Teslu. Na primer @goran kaze da je tesla bio djak austrougarske monarhije, pa sta je tu lose. Tesla je Srbin po krvi i po veri pravoslavnoj. Niuje mogao studirati u Srbiji zato jer je Srbija u to vreme bila mala i zaostala zemlja, sa nerazvijenim visokim skolstvom. I g de bi on studirao kad nije bilo fakulteta iz Elektrotehnike, Elektronike. Nego u Gracu, pa zatim redom , gde je mislio da moze dobiti visoko obrazovanje iz oblasti za koju se interesovao.